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Clos Fourtet 2016 150cl

1er Grand Cru Classé B | St. Emilion | Bordeaux | France
CHF 275.65
Évaluations et Scores
97 Robert Parker
The 2016 Clos Fourtet is a blend of 90% Merlot, 8% Cabernet Sauvignon and 2% Cabernet Franc aged in 60% new oak. It has a generous, well defined licorice-tinged fruit that is very focused. The palate is medium-bodied with fine tannin, blackberry and boysenberry fruit with that salted licorice theme continuing. This Clos Fourtet has impressive concentration, yet there is real elegance and persistence, fanning out wonderfully towards the finish. Mathieu Cuvelier has overseen another outstanding Clos Fourtet. Tasted twice, with a second bottle demonstrating a tad more backbone but equally admirable.
97 James Suckling
Love the dark-berry and intense black-olive and chocolate aromas that follow through to a full body and firm and chewy tannins that deliver a rich and delicious finish. Such polish and, at the same time, finesse. But one of the cellar. A blend of 90 per cent merlot, seven per cent cabernet sauvignon and three per cent cabernet franc. Try from 2022.
95 Wine Spectator
Lively, with a juicy, mouthfilling mix of loganberry, black currant and bramble flavors pumping through, laced liberally with licorice snap and roasted apple wood notes. Tobacco and savory accents provide detail, while a beautifully fine chalky thread adds length. Best from 2022 through 2038. 4,583 cases made. — JM
95 Wine Spectator
Lively, with a juicy, mouthfilling mix of loganberry, black currant and bramble flavors pumping through, laced liberally with licorice snap and roasted apple wood notes. Tobacco and savory accents provide detail, while a beautifully fine chalky thread adds length. Best from 2022 through 2038. 4,583 cases made. — JM
Producteur
Château Clos Fourtet
Fort d’un emplacement privilégié, aux portes de Saint-Emilion, le Château Clos Fourtet s’érige en vedette invétérée de Bordeaux. Du haut de son terroir argileux sur le plateau calcaire, le vignoble de 20 hectares fait la part belle au merlot, abritant aussi de plus petites parcelles de cabernet-sauvignon et de cabernet franc. Le nom du domaine et sa situation sur les hauteurs s’expliquent par son long passé. La propriété a servi de château fort au Moyen Age, protégeant ainsi la ville. Il se nommait alors le « Camp Fourtet » ou Clos Fourtet. Au début du siècle, Philippe Cuvelier a racheté le domaine, promettant alors de suivre la voie tracée par les anciens propriétaires, animés par une volonté qualitative. Sous l’impulsion de l’œnologue conseil Stéphane Derenoncourt, les vins se sont montrés particulièrement puissants et somptueux au cours de la dernière décennie, la qualité progressant au fil des millésimes. Le grand vin, le Clos Fourtet, est un vin rouge à l’extraction dense et au boisé neuf, illustration véritablement raffinée d’un grand Saint-Emilion. De par son implantation idéale, ce Premier Grand Cru Classé est également considéré comme l’une des meilleures propriétés de la Rive Droite.