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Évaluations et Scores
97 James Suckling
Gorgeous nose with lots of dark fruit like plum and blueberries. Crushed pepper and chalk with wild strawberries and vanilla. Dense and velvety on the palate with superbly polished tannins and great depth. It's absolutely gorgeous now but needs at least five to six years of bottle age to really shows its great quality.
95 Robert Parker
Deep garnet colored, the 2010 Clinet rolls sensuously out of the glass with notes of Black Forest cake, blueberry compote and plum preserves plus hints of cigar box, cardamom and cloves. Medium to full-bodied, the palate reveals pleasant poise with loads of savory sparks on the finish. <br/>
95 Wine Spectator
This showy, packed and well-endowed Pomerol pumps out notes of warm linzer torte, plum preserves and blackberry reduction, all supported by a broad, charcoal- and ganache-coated structure and deeply embedded acidity. Very muscular on the back end, this boasts a still-chewy feel. Among the most backward of the 2010 Pomerols, this requires significant cellaring. For those who enjoy more power than subtlety. Best from 2017 through 2035. –JM<br/><br/>
95 Robert Parker
Deep garnet colored, the 2010 Clinet rolls sensuously out of the glass with notes of Black Forest cake, blueberry compote and plum preserves plus hints of cigar box, cardamom and cloves. Medium to full-bodied, the palate reveals pleasant poise with loads of savory sparks on the finish. <br/>
95 Wine Spectator
This showy, packed and well-endowed Pomerol pumps out notes of warm linzer torte, plum preserves and blackberry reduction, all supported by a broad, charcoal- and ganache-coated structure and deeply embedded acidity. Very muscular on the back end, this boasts a still-chewy feel. Among the most backward of the 2010 Pomerols, this requires significant cellaring. For those who enjoy more power than subtlety. Best from 2017 through 2035. –JM<br/><br/>
18 Rene Gabriel
85 % Merlot, 12 % Cabernet Sauvignon, 3 % Cabernet Franc. 37 hl/ha. Extrem dunkles Purpur mit lila und violetten Reflexen. Warmes, ausladendes Bouquet, extrem viel verschwenderische Brombeerennoten und Lakritze, Kandissüsse im dezent laktischen Bouquet. Im Gaumen cremig ohne Ende, zeigt sich somit recht zugänglich mit frühem Genusscharme, ohne dabei das Potential zu schmälern. Kein Riese, sondern auf üppige Eleganz setzend. Vielleicht ist das eine der besseren Lösungen, wenn man die zum Teil brutalen Tannine anderer Konkurrenten in Betracht zieht. (18/20). 12: Sattes, dunkles mit fast schwarzen Reflexen. Sehr intensives, zu Kopf steigendes Bouquet, viel Cassis und Brombeeren, etwas Teernuancen und sogar eine gewisse Sommertrüffelanzeige für später ist auch schon drin. Im Gaumen mächtig, aussen mit Schmelz - innen noch verlangend mit einer Adstringenz welche das Extrakt mit einbezieht. Forsch vinifiziert und somit für Übermorgen.<br/><br/>warten (2021 - 2035)<br/>
18 Rene Gabriel
85 % Merlot, 12 % Cabernet Sauvignon, 3 % Cabernet Franc. 37 hl/ha. Extrem dunkles Purpur mit lila und violetten Reflexen. Warmes, ausladendes Bouquet, extrem viel verschwenderische Brombeerennoten und Lakritze, Kandissüsse im dezent laktischen Bouquet. Im Gaumen cremig ohne Ende, zeigt sich somit recht zugänglich mit frühem Genusscharme, ohne dabei das Potential zu schmälern. Kein Riese, sondern auf üppige Eleganz setzend. Vielleicht ist das eine der besseren Lösungen, wenn man die zum Teil brutalen Tannine anderer Konkurrenten in Betracht zieht. (18/20). 12: Sattes, dunkles mit fast schwarzen Reflexen. Sehr intensives, zu Kopf steigendes Bouquet, viel Cassis und Brombeeren, etwas Teernuancen und sogar eine gewisse Sommertrüffelanzeige für später ist auch schon drin. Im Gaumen mächtig, aussen mit Schmelz - innen noch verlangend mit einer Adstringenz welche das Extrakt mit einbezieht. Forsch vinifiziert und somit für Übermorgen.<br/><br/>warten (2021 - 2035)<br/>
Producteur
Château Clinet
Château Clinet poursuit son ascension, se hissant parmi les domaines les plus prestigieux de Pomerol. Résultat : il fait partie des vins les plus convoités de cette région à l’heure actuelle. L’antériorité viticole sur ce terroir argilo-graveleux fin remonte au 17 siècle. Les propriétaires s’étant succédé pendant plusieurs siècles, Château Clinet appartient désormais à la famille Laborde depuis près de deux décennies. Jean-Louis Laborde s’en est porté acquéreur en 1998, mais c’est son fils, le jeune et motivé Ronan, qui le dirige aujourd’hui. Niché sur les meilleures parcelles de terrasses graveleuses à Gunz, le vignoble de 11 hectares donne le fleuron des merlot mondiaux. L’œnologue culte, Michel Rolland, prodigue des conseils ici depuis plus de 10 ans, avec à la clé, des grands crus de haute volée d’un millésime à l’autre. Ronan a même poussé le bouchon plus loin en adoptant des pratiques culturales et techniques de vinification novatrices mais aussi respectueuses de l’environnement pour prouver son amour du terroir. Mis en bouteille sans filtration ni collage, les vins sont d’abord élevés en bois neuf pendant cinq ans. Le château se place toujours au sommet de la qualité, son grand vin rouge Clinet offrant un profil impressionnant, tout en maturité et corpulence. De son côté, Ronan by Clinet incarne parfaitement l’esprit d’entreprise de Ronan. En effet, la cuvée se distingue par son accessibilité, susceptible de plaire au plus grand nombre, mais aussi d’être le garant qualitatif de la maison.