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Évaluations et Scores
94 Vinous
The 2019 La Dominique presents a composed nose of blackberry and blueberry fruit, touches of cedar and sous-bois and a hint of humidor, complex and quite mercurial. The palate is medium-bodied with plush tannins, savory red fruit mixed with black pepper and sage, good depth, and a spicy, persistent finish. This has a promising future ahead of it.
93 Robert Parker
The third vintage produced by the new team that is trying to take this irregular estate adjacent to Cheval Blanc to new heights is the 2019 La Dominique. Offering up aromas of sweet berries, cherries, mocha and spices, it's medium to full-bodied, velvety and seamless, with juicy acids, supple tannins and an elegantly gourmand profile. This is a terrific effort that shows that this estate's fine performance in vintages such as 1998, 1990 and 1989 is not a thing of the past.
89 Wine Spectator
A velvety and broad offering, with a mix of melted licorice, warmed plum and mulled blackberry notes. The toasty finish shows flickers of cedar and alder. Merlot, Cabernet Franc and Cabernet Sauvignon. Drink now through 2032. 6,200 cases made. — JM
Producteur
Château La Dominique
Lové dans la partie ouest de Saint-Émilion, en périphérie de l'appellation Pomerol, le Château La Dominique tire son nom de l'île des Caraïbes où le premier propriétaire a fait fortune. Le vignoble compte comme voisins d'autres domaines prestigieux comme le Château Cheval Blanc et le Château-Figeac à l'ouest, et le Château La Conseillante et le Château L'Évangile au nord. Clément Fayat est tombé sous le charme de La Dominique lors d'une visite et s’en est finalement porté acquéreur en 1969. Composé de graves profondes et de sable, son superbe terroir accueille à la fois merlot et de cabernet franc. Cette conjugaison de cépages, accompagnée d'un travail méticuleux à la vigne et en cave, engendrent un vin dont l'équilibre et l'exubérance fruitée impressionnent même les connaisseurs les plus pointilleux. Entrepreneur invétéré, Clément Fayat a décidé d'engager en 2010 un programme de rénovation particulièrement ambitieux (en collaboration avec l'architecte Jean Nouvel) pour refléter les améliorations apportées à son vin. Désormais, le chai rouge au design contemporain abrite une grande cuverie, un espace de réception chaleureux ainsi qu’un superbe restaurant.