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Évaluations et Scores
99 Robert Parker
The deep garnet colored 2010 Angélus is an atomic bomb of powerful fruit scents from the moment the cork is pulled! Boysenberries, stewed plums, blackcurrant cordial and black raspberries all burst from the glass, followed up by nuances of tar, star anise, mocha and unsmoked cigars plus a waft of camphor. The big, rich, full-bodied palate is built like a brick house, featuring super firm, ripe, grainy tannins and tons of freshness to support the taut, muscular black fruits, finishing very long and savory. It's starting to enter its drinking window, but based on this tasting, I would recommend waiting another 3-5 years before broaching and then drinking it over the next 40+ years.
19 Rene Gabriel
Blutrot mit violettem Schimmer, sehr dicht in der Mitte. Königliches Cassisbouquet, schwarze Oliven, Fruchtblüten und ein Hauch Minze mischen da auch mit, im Untergrund tiefgründig mit Rauch, Teer und Black Currantnoten. Fleischiger Gaumen, füllig, reich an angerundeten Tanninen, wiederum Cassis, jetzt auch mit reifen Brombeeren vermischt. Normalerweise stellt man sich bei diesen Ansätzen auf einen unnahbaren Boliden ein. Dieser Angélus ist aber sehr direkt und ansprechend ohne dass sich dabei das Potential schmälert. Neue Richtung? Es ist also möglich, dass sich unbändige Kraft auch mit zarter Finesse vermischen kann. Das ergibt dann die Würde eines Premier Grand Crus. Immer noch B oder bald A? Das wird sich in Zukunft zeigen
97 Wine Spectator
Got patience? You'll need it to wait this brute out fully. A chunk of tar sits between you and the core of black currant, hoisin sauce and roasted Black Mission fig fruit flavors, while the back end is a road-paving machine laying down a smoldering tarry track of tobacco and freshly ground coffee. And there's an iron note too, as if this needed it. One of the most backward wines of the vintage. Best from 2017 through 2040. –JM
Producteur
Château Angélus
A moins d’un kilomètre de l’inoubliable clocher de Saint-Emilion, le Château Angélus est érigé sur le coteau orienté au sud de ce domaine de 26 hectares qui s’inscrit dans la continuité d’une lignée de huit générations de la famille Boüard de Laforest. Depuis 10 ou 15 ans, la propriété figure invariablement dans le peloton de tête des grands Saint-Emilion. Déjà reconnu Grand Cru Classé dans le classement de 1954, Angélus a accédé au rang de Premier Grand Cru Classé en 1996. Ses vins se sont positionnés en pionniers, défendant un profil plus riche et plus concentré aux accents de cassis et de prunes. Ce qui ne les empêche pas d’être des vins bien équilibrés et boisés, à apprécier tous les jours.