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Único 1975 75cl

DO | Ribera del Duero | Castilla y León | Espagne
CHF 778.30
Évaluations et Scores
96 Robert Parker
1975 has always been one of Vega Sicilia's great vintages, and this tasting confirmed that the 1975 Unico Reserva has the potential to be one of this historic winery's finest offerings. The wine's beautiful, saturated, dense ruby/purple color is followed by a tight but rich nose of black and red fruits, spices, and toasty oak. Deep, with huge body and massive flavor extraction, this wine combines awesome power and richness with considerable structure and delineation. It appears to be a legendary Vega Sicilia in the making. Although enjoyable to drink now, it will not reach its plateau of maturity for 10-15 years; it will last for 30 or more years.
96 Robert Parker
1975 has always been one of Vega Sicilia's great vintages, and this tasting confirmed that the 1975 Unico Reserva has the potential to be one of this historic winery's finest offerings. The wine's beautiful, saturated, dense ruby/purple color is followed by a tight but rich nose of black and red fruits, spices, and toasty oak. Deep, with huge body and massive flavor extraction, this wine combines awesome power and richness with considerable structure and delineation. It appears to be a legendary Vega Sicilia in the making. Although enjoyable to drink now, it will not reach its plateau of maturity for 10-15 years; it will last for 30 or more years.
Producteur
Bodegas Vega Sicilia
A l’apogée des producteurs légendaires de vins rouges d’Espagne, Vega Sicilia offre, avec une régularité absolue, les meilleures cuvées de Ribera del Duero, à la fois en termes de profil et d’approche. Le domaine se trouve à Valbuena de Duero et a intégré le giron de la famille Alvarez en 1982. Il comprend presque 1 000 hectares de terres et de ce fait, se classe comme le plus grand domaine d’Espagne, même si 25% de sa superficie seulement sont plantés en vignes. Sa cuvée la plus illustre, Unico, assemblage délicieux de tinto fino (tempranillo) et de cabernet-sauvignon, se bonifie grâce à un élevage prolongé en barrique dont la durée a été peaufinée au fil des ans pour conserver au final une fraîcheur adéquate. Citons également l’exceptionnelle Reserva Especial, cuvée non millésimée qui réunit les meilleures sélections de tinto fino, cabernet-sauvignon et merlot, et fait traditionnellement l’objet d’un élevage de 10 ans. Le second vin naît dans le vignoble le plus influent de Ribera del Duero et se prénomme Valbuena. Assemblé à partir de tinto fino, malbec et merlot, il se singularise par une présence fruitée plus prononcée.