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Hacienda Monasterio Reserva 2012 75cl

DO | Ribera del Duero | Castilla y León | Spain
Sold out
Critics scores
93 By Robert Parker
The 2012 Reserva comes from kind of an unusual vintage, riper than 2013 for sure, but the wine does not show any excess. It's a blend of Tempranillo with 25% Cabernet Sauvignon from their El Picón plot in the estate vineyards, where the soils have the most limestone content from within the property. They have 100 hectares of vineyards and they are getting rid of the three hectares of Merlot, as it only ripens properly one year in six, so the percentage of Cabernet is higher this year. This was aged in 50% new French barriques and it usually has a longer élevage than the Crianza. There is a faint lactic note, a creamier sensation and ripe black fruit. This is a powerful vintage, with black rather than red berry aromas and some earthy hints. The palate is full bodied, with very chalky tannins, fine-grained and a slightly bitter finish. 16,525 bottles were filled in September of 2014.
Producer
Hacienda Monasterio
Fra i nomi più affermati nella Ribera del Duero, Hacienda Monasterio è situata non lontano da Vega Sicilia, a Valbuena de Duero, in una zona eccellente. A differenza di molte tenute locali, è di lunga data, essendo stata fondata nel 19º secolo dalla famiglia Lecanda, che fece da pioniere ad una nuova forma di produzione di vino nella regione. Ciò che rende questa proprietà unica, è anche il fatto che il vinificatore è Peter Sisseck, proprietario e produttore del vicino Pingus. Quando questa azienda irruppe per la prima volta sulla scena internazionale del vino a metà anni 90, Robert Parker definì il suo Reserva come il “Pomerol Spagnolo”. Prodotti da raccolti estremamente bassi (15-20 hl/ha) e da dei blend di Tempranillo, Cabernet Sauvignon e/o Merlot coltivati organicamente, i suoi vini sono conosciuti per il loro gusti densi, ricchi, ampi, con note di frutta e spezie.