Close
Search
Filters

Hacienda Monasterio Reserva 2011 75cl

DO | Ribera del Duero | Castilla y León | Spain
Sold out
Critics scores
92 Robert Parker
The 2011 Reserva has a jammy nose with notes of toffee-caramel (dulce de leche, and not because I've just returned from Argentina!), very ripe plums and cherries without being overripe. The reservas are always 80% Tempranillo and 20% Cabernet Sauvignon, but this 2011 was bottled in September 2013, so it was nearly two years in barrique as it was a powerful, ripe harvest and Peter Sisseck is experimenting with longer aging. It's an opulent, ripe, hedonistic Ribera with a medium-bodied palate; it's more fluid than I expected, nicely textured and rich without excess. A ripe, showy reserva. 17,169 bottles. I tasted the latest releases from Hacienda Monasterio with winemaker Peter Sisseck. They are, year in and year out, among the best and most reliable wines from Ribera del Duero, with a superb Crianza in 2012, possibly their best ever. Even if the wines are not cheap, they are very good value for the quality they deliver. I also had the chance to catch up and drink a bottle of their 1996 Crianza, a particular favorite of mine, with proprietor Carlos del Río and his son, a few weeks later; it remains a superb wine, still young and lively. They have recently bought a majority share of the Montecastro winery also in Ribera del Duero to produce a complementary range of wines (read cheaper) to those from Monasterio.
Producer
Hacienda Monasterio
Fra i nomi più affermati nella Ribera del Duero, Hacienda Monasterio è situata non lontano da Vega Sicilia, a Valbuena de Duero, in una zona eccellente. A differenza di molte tenute locali, è di lunga data, essendo stata fondata nel 19º secolo dalla famiglia Lecanda, che fece da pioniere ad una nuova forma di produzione di vino nella regione. Ciò che rende questa proprietà unica, è anche il fatto che il vinificatore è Peter Sisseck, proprietario e produttore del vicino Pingus. Quando questa azienda irruppe per la prima volta sulla scena internazionale del vino a metà anni 90, Robert Parker definì il suo Reserva come il “Pomerol Spagnolo”. Prodotti da raccolti estremamente bassi (15-20 hl/ha) e da dei blend di Tempranillo, Cabernet Sauvignon e/o Merlot coltivati organicamente, i suoi vini sono conosciuti per il loro gusti densi, ricchi, ampi, con note di frutta e spezie.