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Critics scores
19 Rene Gabriel
70 % Merlot, 30 % Cabernet Franc . Extrem dunkles Purpur mit lila und violetten Reflexen. Das Bouquet versprüht schwarze Beeren ohne Ende, bei floraler, tiefgründiger Würze. Samtener Gaumen, Black Currant, Brombeeren und verschwenderisch viel Lakritze, in der Mitte eine Szechuan-pfeffrige Rasse, powervolles Finale. Ein massiver und doch klar ausgerichteter Valandraud. Die besten Lots wurden hier noch gar nicht gezeigt, weil diese sich immer noch im Stadium der malolaktischen Gärung befanden. Was aber hier bereits gezeigt wurde - war sensationell. (19/20). 13: 70 % Merlot, 30 % Cabernet Franc. Dichtes Rubin-Purpur, lila Schimmer. Verhaltendes Bouquet, dunkle Edelhölzer, zeigt eine sehr noble, aber auch noch reservierte, tiefgründige Note. Im Gaumen enorm dicht, fleischig, gibt sich zwar irgendwie weich, aber die Strenge des Jahrganges greift dann doch deutlich durch. Im Finale mineralisch mit einem toskanischen Akzent (Redigaffi lässt grüssen!). Ein Wein für lange Lagerung. In den nächsten 10 Jahren geht da wenig. Und dann sehr viel! (19/20). 15: Bei einem Diner auf Valandraud - zusammen mit seinem Deklassement - dem Axelle verkostet. Er macht sich und hat eine klare, ernsthafte aber auch korpulente Erscheinung. Und viel Direktaromen, will heissen, er ist noch wenig gealtert und auch noch zu jung
97 Robert Parker
Deep garnet colored, the 2010 Valandraud comes bounding out of the glass with exuberant blueberry compote, Black Forest cake and plum preserves notions, plus hints of underbrush, camphor and licorice. Full-bodied, rich and seductive, it has a gorgeous velvety texture and great freshness supporting the decadent fruit through the long, energetic finish.
96 Wine Spectator
This is gorgeous, with ample mocha and licorice notes that are well-embedded into the core of lushly ripe and beguiling boysenberry, blackberry and loganberry fruit. The long finish is filled with black tea, singed spice and fruitcake, with captivating mouthfeel and superb length, as a singed apple wood note echoes at the very end. Displays the fruit and power of the vintage, but harnesses it at the same time. Best from 2015 through 2030. 1,458 cases made. –JM
Producer
Château Valandraud

It all started humbly on a 0.6 ha vineyard and a garage turned into a vinification cellar. Since then, Chateau Valandraud has grown to a 10.70 ha vineyard based on the clayey limestone terroir of Saint Etienne de Lisse. The vineyard is a mix if various grape varieties : 70% Merlot, 25% Cabernet Franc, 5% Cabernet Sauvignon. Manual harvest with grape sorting by hand, followed by a densimetric sorting by Tribaie upon the harvest arrival in our bioclimatic cellar. Thermo regulated stainless steel and wooden vats. Punching of the cap, pumping over, 3 weeks maceration. Malolactic fermentation in oak barrels. Ageing varies with each vintage, from 18 to 30 months in 100% new oak barrels. The final blending also varies according the each vintage, result of the rigorous selection by our own technical team, helped in this task by Jean Philippe Fort from the Rolland team.
Dozens are working all year long to look after every vintage of Valandraud, in the vineyard and the cellars, with the same goal to achieve every year : delivering the best possible wine. Christophe Lardière manages the vineyard team, and Rémi Dalmasso, our in-house oenologist, heads the cellar team. Murielle Andraud and Jean Luc Thunevin are also on the ground, supervising all operations.