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Tertre Roteboeuf 1994 75cl

Grand Cru | St. Emilion | Bordeaux | France
Sold out
Critics scores
94 Robert Parker
When you combine an obsessive/compulsive proprietor with (1) a desire to make blockbuster wines, and (2) a terrific terroir, it is not surprising to end up with wines such as the 1994 and 1995 offerings. The 1994, which is even better than it was last year, is unquestionably one of the outstanding wines of the vintage. The color is an opaque ruby/purple. The nose offers up an exotic melange of toasty oak, and jammy red and black fruits. It is a wine of considerable opulence, terrific intensity, and plush, decadently-textured and layered richness. This superb Le Tertre-Roteboeuf should drink well when released and last for 10-15 years. All of the wines in this segment were tasted between March 19 and March 28 in Bordeaux. Most of the important wines from both the 1994 and 1995 vintages were tasted three separate times during my ten-day stay in Bordeaux.
17 Rene Gabriel
95: Fassprobe (18/20): Ausladende, sehr reife Frucht; schwarze Beeren, komplex, süss, elegant, ganz zarter Holztouch. Im Gaumen explodiert er förmlich – ein Fruchtpaket mit viel Fleisch am Knochen, einer herrlichen Süsse und Massen von sehr reifem Tannin, unendlich nachhaltig, traumhafter Wein! 97: Dunkles, tiefes Bordeauxrot. Eigenwilliges, leicht überreifes Bouquet mit konfitüriger Frucht dahinter, wirkt stark von der Barrique beeinflusst, Edelhölzer. Saftiger Gaumen, rotbeeriges Fruchtextrakt mit konfitüriger Beerennote, sehr konzentriert, im Finale leichte Ruby Port-, Sandelholznoten und erinnert erst noch an einen grossen Burgunder. Nicht typisch, aber sehr gut. (18/20). 07: Bei einem Lunch auf dem Weingut. Eine sehr reife Flasche, erdige Süsstöne, feiner Zederntouch, Eierschwämmli, noch einer feine rotbeerige Süsse dahinter. Langer, eleganter Körper, immer noch ein schöne Süsse, der Wein ist hochreif aber immer noch ein grosses Vergnügen. Kurz vor Weihnachten 2007 auf Marguns. Er ist hoch reif, etwas erdig aber mit einer recht schönen Süsse. (17/20). 08: Mitteldunkles Granat, deutlich aufhellender Rand. Erdiges Bouquet, Kochschokolade, wirkt offen, Pflaumenkompott. Im Gaumen füllig, weiche Säure, im Innern Portweinnoten, Birneltouch, angenehmes Finale, jetzt vollreif. austrinken (2002 - 2014)
Producer
Château Tertre Roteboeuf
The Saint-Laurent-des-Combes property enjoys a highly prestigious location inherent to producing fine-wines. Sharing the same hillside as Pavie, Troplong-Mondot and Larcis Ducasse, the incredible Château Tertre Roteboeuf has not even been promoted to Grand Cru Classé status. The articulate and daring vintner, François Mitjavile has owned and run the estate since 1978. His 1985 vintage hit the ground running, becoming one of Bordeaux’s ambitious cult-wines. Today, the estate produces wines that can easily compete with Premiers Grands Crus Classés of the appellation, and at best the First Growths of Haut-Médoc. Both scrupulous viticultural practices and very late harvesting – of perfectly ripe grapes – ensure the Tertre Roteboeuf’s trademark style of lush, raisin-like opulence. The Grand Vin is massively complex, with the spiced raisin-like fullness complemented by oak. The extremely unique signature of Mitjavile wines is what makes them absolutely irresistible to worldwide collectors and wine-lovers alike.