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17 Rene Gabriel
DER TALBOT-COME-BACKER Im Team von berühmten Oenologen Stéphane Derrenoncourt arbeiten 12 Mitarbeiter für die 90 zu beratenden Domainen. Dabei sind klanghafte Namen wie Prieuré Lichine, Clos Fourtet, Poujeaux, etc. Seit 2008 ist ein wichtiger Cru aus dem Saint Julien dazu gekommen: Château Talbot. Dieser einstmals beliebte Quatrième Cru wartete in letzter Zeit leider ein paar Mal mit fragwürdigen Leistungen auf. Wenn ein solcher Grand Cru einen Schnitt von nicht mal 17/20 erreicht und selbst grossen Jahrgänge wie 2005 (16/20), 2009 (17/20) und 2010 (17/20) relativ schlecht bewertet werden, dann stimmt ganz einfach zu Vieles nicht mehr. «Il y à du bouleau!», meinte Stpéhane als ich ihn an seinem grossen Journalisten-Tasting am Sonntag vor der grossen Primeurwoche nach seinem Engagement fragte. Sie hätten schon recht viel positive verändert. Das sei bei einem grossen Terroir etwas einfacher. Er fände den 2012er sehr gut und er zeige deutlich, dass man auf dem richtigen Weg sei. Das meine ich persönlich auch. Bemerkenswert ist auch die positive Entwicklung des weissen Talbots. Tiefes Purpur, satt in der Mitte, Granatschimmer am Rand. Tolle Würze zeigend, Zedernholz, Szechuanpfeffer, dunkle Hölzer, Lakritze und schwarze Beeren. Im Gaumen bei mittelschlankem Körper eine klassische Saint-Julien-Aromatik zeigend, die Cabernet Sauvignon scheinen gut gereift zu sein, was das schwarzbeerige Finale beweist. Kann sogar noch zulegen und befindet sich heuer sogar über gewissen, teureren Weinen der Appellation! warten (2018 - 2038)
90 Robert Parker
A juicy style of wine, Talbot’s 2012 has a dense ruby/purple color, plenty of black and red currant fruit, a touch of plum, soft tannin and a spicy, medium-bodied mouthfeel. It is excellent, with no hollowness or astringency. This is a very successful wine in this vintage and should drink well for 15-20 years.
87 Wine Spectator
Has a core of fresh plum and blackberry fruit, backed by slightly austere grip on the finish, with an iron note hanging in the background. Direct, but a bit shy on range and stuffing. Drink now through 2019. 25,031 cases made. –JM
Producer
Château Talbot
This outstanding Left Bank estate owes its name to Connétable Talbot, the English general and governor of the province of Guyenne who was defeated at the famous Battle of Castillon in 1453. His downfall ended over 340 years of British control in the Bordeaux region. Today, Château Talbot owns 107-hectares of vineyards cultivated in the heart of the Saint-Julien commune. Initially a Cordier négociant group, Talbot has been maintained by the family members to this date, with Nancy Bignon Cordier and her husband Jean-Paul Bignon currently safeguarding Talbot’s deep-seated high-quality standards. With some of the finest terroir in Médoc, the château receives valuable guidance from the skilled enologist Jacques Boissenot and consulting vintner, Stéphane Derenoncourt. The resulting wines are praised internationally for their open character and well-rounded tannins, which makes the wines both approachable and age-worthy. In the spirit of tradition with a modern twist, the second wine Connétable de Talbot is rich with notes of cedar wood and vanilla like its older sibling, the layered Grand Vin, Talbot.