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Péby Faugeres 2005 75cl

St. Emilion | Bordeaux | France
Sold out
Critics scores
100 Robert Parker
A perfect wine in this vintage, the 2005 Péby Faugères has the classic liqueur of blueberries and spring flowers. Dense purple and full-bodied, with unbelievable richness, this tastes like a great Napa Cab from the Beckstoffer To Kalon Vineyard, even though there’s no Cabernet Sauvignon in it. This is a sensational wine – rich, full and multi-dimensional, with a skyscraper-like mid-palate and finish. Kudos to Péby Faugères for producing one of the perfect wines of the vintage. Drink it in about 3-4 years as well as over the following two decades.
19 Rene Gabriel
06: Extrem satte, dichte Farbe Purpur-Schwarz. Konzentriertes Bouquet, viel Waldbeeren, Maulbeeren und schwarze Kirschen, ein Hauch Kaffee und dunkle Edelhölzer. Im Gaumen cremig, süss mit einem Ausbund an reifer Frucht und geschmeidigen und fülligen Tanninen, wie der «normale Faugères» auch hier ein Hauch Kokos im Finale zeigend. Erst im Nachklang kommen die Reserven und die restlichen, wesentlich tiefgründigeren Aromen zum Vorschein, weshalb man diesen Wein vielleicht am Anfang etwas unterschätzt. 08: Der abgefüllte Wein ist eine Granate, aber auch trotz der Leibesfülle und dem süssen Charme, ziemlich fordernd. Hier muss man gut 10 Jahre warten und dann kann diese Weinbombe als legale St. Emiliondroge gehandelt werden. (19/20). 12: Extrem dunkle Farbe. Ein dramatisches Aromenbild in der Nase, Pflaumen. Dörrfrüchte, Black Currant, frische Brombeeren, Amarenakirschen, das Bouquet ist fast etwas für das Merlot-Drogendezernat. Im Gaumen explodiert der Wein, Frucht, Frucht und nochmals Frucht, die Alkoholladung verdaut er problemlos und diese verhilft ihm zu einer Aromendimension wie es diese selten in Bordeaux gibt, also eher in eine mondiale Grösse überleitend. Hier ist das letzte Wort noch nicht gesprochen, aber es geht in Richtung Weltall (siehe einleitenden Titel) und dann vielleicht auch zur Maximalwertung. (19/20). 14: Sehr dunkles Weinrot, fein schwarze Reflexe. Eine richtige Fruchtbombe, sehr reif, aber nicht überreif mit einer ganz tollen Konzentration, gibt sich so gleichzeitig auch tiefgründig, von der Intensität zu Kopf steigend und dabei viel Cassis zeigend. Im Gaumen mit guter Säure, welche dem Körper eine schöne Länge verleiht, stoffig und mit einer ausgeglichenen Adstringenz aufwartend, katapultartige Länge. Vielleicht momentan mit gewissen alkoholischen Spuren aufartend, aber das passt auch zum Rest dieses grossen Weines. 1
94 Wine Spectator
Black in color, with a very extracted nose of new wood, blackberry and sweet tobacco. Full-bodied, with raisin, spice and coffee bean character. A full-throttle style. This is a big, juicy Merlot. Best after 2014. 915 cases made. ?JS
Producer
Château Péby Faugères
One of the quirkiest properties in Bordeaux whose winery is reminiscent of those in Napa or Chile. It was designed by Mario Botta, a Swiss architect from Mendrisio, and features what appears to be a wine or martini-glass cut out of the side. It is called the “Cathedral of Wine”. The property lies on the eastern edge of the Saint-Émilion appellation and was inherited in 1987 by Pierre-Bernard (“Péby”) Guisez, a well-known film director. He and his wife, Corinne made it a mission to turn the estate around and invested heavily. He died suddenly 10 years later and his wife, not wanting to continue with the work herself and knowing that her daughters did not want to follow suit, eventually sold it to Silvio Denz, a Swiss businessman. Following the sale of Château de Faugères, Silvio decided to separate the two top wines it made - Faugères and Péby Faugères - into two distinct properties. Péby Faugères was created by Corinne in honour of her late husband and is 100% Merlot from what is considered their best parcel.