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Critics scores
99 Robert Parker
Owned by Bernard Magrez, this great terroir a few miles from Haut Brion and La Mission Haut Brion has produced one of the superstars of the vintage. A blend of 55% Merlot and 45% Cabernet Sauvignon, Pape Clement’s 2005 has an opaque purple color and smoky barbecue and chocolaty notes intermixed with cassis and blackberries. There is also some underlying minerality in this full-bodied, super-concentrated wine, which has wonderfully sweet, well-integrated tannins. This majestic, multidimensional wines is one of the great, great wines of the vintage. It should drink well for at least another 25 years.
96 Wine Spectator
Dark in color, offering wonderful aromas of licorice, berry, fresh tobacco and currant, with Indian spices. Complex and full-bodied, with supersilky tannins that caress every inch of the palate. Long and satisfying. A joy to taste this young wine. Best after 2015. 7,500 cases made. JS
18 Rene Gabriel
Dunkles, sattes Purpur mit violetten Reflexen. Intensives, ausladendes Bouquet, reife Kirschen, Pflaumen, zarte Süsse unterlegt, helle Edelhölzer, Milchkaffee und geröstete Nüsse, saftiger eleganter Gaumen, wunderschön balanciert, feminine Eleganz zeigend, vorne nobel, hinten streng und verlangend. Um aber mit der Elite innerhalb der Appellation mithalten zu können fehlt im etwas der Aromendruck und die Kraft. 07: Die Nase zeigt einen gewaltigen Power und weckt Erwartungen. Für micht fast zu viele Erwartungen. Im Gaumen zeigt der Wein enorm viel Rückhalt, extrem viele Tannine, eine hölzerne, dominante Adstringenz. Kann es sein, dass dann im Innern doch zu wenig Fleisch und Fett sich befindet (wie schon bei der Barriqueverkostung vermutet). Das Potential ist unzweifellos bei 19/20. Aber wie ist dann letztendlich die effektive Klasse einzustufen. Das letzte Urteil ist noch nicht gesprochen. Aber definiert werden kann es wohl erst 10 Jahren. 08: Eine Gewürzkiste mit viel Tabak, wirkt noch etwas trocken. 11: Sattes Granatrot, matt in der Mitte. Süsses, schokoladiges Bouquet, Sandelholz, Dörrpflaumen, grosszügige, eichige Süsse zeigend, wunderschöne Röstnoten. Im Gaumen füllig, cremig und trotz den noch mürben Tanninen im Hintergrund irgendwie jetzt schon recht viel Spass bereiten will. Sehr modern vinifiziert, für gewisse vielleicht to much, im Finale wieder viel Röstnoten. 18/20 warten (2019 - 2038)
Producer
Château Pape Clément
Château Pape Clément is one of the oldest Grand Cru Classé vineyards in Bordeaux. With a history dating back to the 13th century, the reputable château was established by Bertrand de Goth, the Archbishop of Bordeaux. Decades later, he became Pope in 1305 under the name Clement V, thus the château inherited his name. In 1939, the Montagne family acquired the estate, and it is now owned and run by wine enthusiast, Bernard Magrez. Hidden among the Pessac suburbs, the 32.5-hectare property is predominately dedicated to red wine production, with only 2.5-hectares planted to white varieties. Both wines represent some of the appellations best, the Pape Clément Rouge is a dense but approachable wine, while the small production of Pape Clément Blanc is an elegant, impressively complex, creamy new oak noted white. Today, the Château boasts the finest clarets in Pessac-Léognan, and continues to express with finesse the essence of their terroir.