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Pape Clément Rouge 1993 150cl

Grand Cru Classé | Graves, Pessac-Léognan | Bordeaux | France
CHF 205.40
Critics scores
16 Rene Gabriel
94: Fassprobe (16/20): Da der Cabernet arg verregnet wurde, entschied Bernard Pujol mehr Merlot im Wein zu haben (55 % Merlot, 45 % Cabernet Sauvignon): Sattes, dichtes Purpur. Extrem vielschichtiges Bouquet; parfümiert, Edelhölzer, Zimt, Koriander, Havanna-Note, Weichseln- und Amarenakirschen, Schokoladenunterton. Leichter Gaumen, Spiel von roten Früchten und feiner Extraktnote, defensive Süsse, ein sehr eleganter, aber auch gleichzeitig eher leichter Wein. 00: Bei einem Diner auf Pape eine grössere Menge genossen: Relativ helle Farbe, erster Reifeschimmer darin. Offenes Bouquet, leicht rosinierende Töne, Hagebutten, Kreuzkümmel und burgundische Züge. Im Gaumen weich, samtig, sehr leicht und doch verführerisch. Ein toller Wein, der wieder einmal mehr beweist, dass 16/20 Punkte ein durchaus gewaltiges Vergnügen bereiten können. (16/20). 14: Aufhellend, aber noch intakt. Rotbeerig, leicht laktisch, ein Hauch von roter Pfefferschote und Kochschokolade. Saftiger Gaumen, die gut integrierte, aber doch noch präsente Säure hält ihn noch erstaunlich fit, der Wein ist immer noch saftig und süffig. Mehr wie ein Leognan wie Pessac schmeckend von der generellen Ausrichtung her. Ein «Business-Lunch-Pape».
86 Robert Parker
An unimpressive medium ruby color is followed by a textbook Graves nose of berries, tobacco, and spicy scents with that notion of scorched earth and hot rocks. This is a lighter wine than the great 1990, but within the style of the vintage, it is well-balanced, exhibiting sweet, redcurrant, plummy fruit, undeniable elegance and finesse, and a soft, round finish. The wine is more pleasurable than the score indicates. Drink it over the next 7-8 years.
84 Wine Spectator
Elegant, light- to medium-bodied, showing some nice fruit and meaty, gamy character that's quite appealing. Firm tannins, so try in 1998. –
Producer
Château Pape Clément
Château Pape Clément is one of the oldest Grand Cru Classé vineyards in Bordeaux. With a history dating back to the 13th century, the reputable château was established by Bertrand de Goth, the Archbishop of Bordeaux. Decades later, he became Pope in 1305 under the name Clement V, thus the château inherited his name. In 1939, the Montagne family acquired the estate, and it is now owned and run by wine enthusiast, Bernard Magrez. Hidden among the Pessac suburbs, the 32.5-hectare property is predominately dedicated to red wine production, with only 2.5-hectares planted to white varieties. Both wines represent some of the appellations best, the Pape Clément Rouge is a dense but approachable wine, while the small production of Pape Clément Blanc is an elegant, impressively complex, creamy new oak noted white. Today, the Château boasts the finest clarets in Pessac-Léognan, and continues to express with finesse the essence of their terroir.