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La Couspaude 2001 75cl

Grand Cru Classé | St. Emilion | Bordeaux | France
Sold out
Critics scores
17 Rene Gabriel
02: Sattes, dichtes Rubin-Purpur. Kompottartiges Pflaumen- und Röstbouquet, flüssige Schokolade; zeigt einen gewissen Luftton und in Portwein eingelegte Früchte. Weicher Gaumen, wieder diese extrem schokoladigen Noten, darunter verstecken sich grüne, elegante und welke Blätter. Scheint mehr präsentieren zu wollen, als dann letztendlich stattfindet, das Finale zeigt faulige Blattnoten. Ich habe diesen Wein insgesamt fünfmal an verschiedenen Orten verkostet: Manchmal sehr toastig und ansprechend, manchmal fehlerhaft, bitter und grün. Sehr wahrscheinlich werden auch andere Journalisten an sehr unterschiedliche Muster gelangt sein. Ich werde bei der effektiven Flaschenabfüllung ein ganz besonderes Augenmerk auf diesen Wein richten. Die besten Wertungen: austrinken (2005 - 2015)
90 Wine Spectator
An excellent core of ripe berry and tobacco character, with soft tannins and a medium to full body. Balanced red with lovely texture to it. Couspaude makes excellent wines. Best after 2007. 3,250 cases made. ?JS
89 Robert Parker
This flashy, flamboyant 2001's big, spicy, oaky nose reveals scents of jammy black cherries as well as strawberries. Opulent and medium-bodied, with low acidity, abundant wood notes as well as impressive levels of fruit, this is a heady, modern-styled St.-Emilion to consume over the next 7-8 years.
Producer
Château La Couspaude
The petit and rare, Château La Couspaude is home to 7 hectares of vines in the center of Saint-Émilion. Producing only 3000 cases per year, the vineyards are planted to mostly Merlot, with smaller amounts of Cabernet Franc and Cabernet Sauvignon on the limestone plateau. The name, La Couspaude stems from “La Croix Paute” – which was used to describe the cross that still marks the intersection in front of the estate – it was a meeting point for pilgrims on their way to Santiago de Compostela. This wonderful property has been in the Aubert family for more than 100 years and they continue to marry tradition with terroir to make ripe, opulent, full-bodied wines.