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Haut Marbuzet 1986 75cl

Cru Bourgeois Exceptionnel | St. Estephe | Bordeaux | France
CHF 97.30
Critics scores
92 Wine Spectator
An attractive, powerful, supple wine for long aging. Deep ruby color and spicy berry aromas; full-bodied with vanilla and rich chocolate flavors. Almost drinkable now. –JS
92 Wine Spectator
An attractive, powerful, supple wine for long aging. Deep ruby color and spicy berry aromas; full-bodied with vanilla and rich chocolate flavors. Almost drinkable now. –JS
90 Robert Parker
The 1986 has continued to improve in the bottle. The deep garnet/purple color, forceful bouquet of smoky oak, exotic spices, and jammy fruit give it plenty of current appeal, but the tannins in the finish indicate this wine will last and improve. Anticipated maturity: Now-2003
90 Robert Parker
The 1986 has continued to improve in the bottle. The deep garnet/purple color, forceful bouquet of smoky oak, exotic spices, and jammy fruit give it plenty of current appeal, but the tannins in the finish indicate this wine will last and improve. Anticipated maturity: Now-2003
14 Rene Gabriel
Bei der Fassverkostung auf dem Château im Februar 1987 war er ein totaler Holzbrocken, der sich durch massive Tannine noch komprimierte. 98: Dunkles Granat-Purpur, nur wenig Reifetöne. Offenes Bouquet, welches sich recht tiefgründig zeigt, dunkle Pilze und ein Cabernet-Ausdruck, der mit etwas Eucalyptus versetzt ist. Massiver, körniger Gaumen, noch immer Rest-Adstringenz, sanfte Trockenheit, die sich jedoch nach etwa 20 Minuten Luftkontakt wieder mit Weinfett ausgleicht (17/20). 02: Die Misere ist komplett! Ich vergleiche ja oft gewisse 86er mit den 75ern. Lange vielversprechend und dann in den Tanninen erstickt. Dieser Haut-Marbuzet ist auch so ein Fall: Kräftiges Bouquet, jedoch oxydative Magginote. Grobe, sandige Tannine, die sich nie mehr verfeinern werden, weil schlichtweg das dazu gehörende Weinfett fehlt. 14/20 vorbei
14 Rene Gabriel
Bei der Fassverkostung auf dem Château im Februar 1987 war er ein totaler Holzbrocken, der sich durch massive Tannine noch komprimierte. 98: Dunkles Granat-Purpur, nur wenig Reifetöne. Offenes Bouquet, welches sich recht tiefgründig zeigt, dunkle Pilze und ein Cabernet-Ausdruck, der mit etwas Eucalyptus versetzt ist. Massiver, körniger Gaumen, noch immer Rest-Adstringenz, sanfte Trockenheit, die sich jedoch nach etwa 20 Minuten Luftkontakt wieder mit Weinfett ausgleicht (17/20). 02: Die Misere ist komplett! Ich vergleiche ja oft gewisse 86er mit den 75ern. Lange vielversprechend und dann in den Tanninen erstickt. Dieser Haut-Marbuzet ist auch so ein Fall: Kräftiges Bouquet, jedoch oxydative Magginote. Grobe, sandige Tannine, die sich nie mehr verfeinern werden, weil schlichtweg das dazu gehörende Weinfett fehlt. 14/20 vorbei
Producer
Château Haut Marbuzet
Amongst the upper echelons of Saint-Estèphe, Château Haut-Marbuzet comfortably sits in competition with the equally eminent Cos d’Estournel and Montrose châteaux. The Duboscq family has owned and run the impressive Cru Bourgeois growth since the 1950s. Today, Henri Duboscq and his two sons, Bruno and Hughes manage the 61-hectare property. With close to half of the vines dedicated to Merlot, this high proportion accentuates the fleshy, plush side of Haut-Marbuzet wines. The grapes here are harvested exceedingly ripe, the wine is then aged in 100% new-oak barriques for 18 months. Duboscq’s extremely rich Saint-Estèphe displays the flawlessly treaded spiced notes coming from barrel maturation. The top wine, Haut-Marbuzet is a concentrated red, with brilliant notes of vanilla and subtler dark fruits, and like all the wines here, each bottle invariably outshines many of the offerings coming from the château’s biggest rivals.