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Critics scores
97 James Suckling
Gorgeous nose with lots of dark fruit like plum and blueberries. Crushed pepper and chalk with wild strawberries and vanilla. Dense and velvety on the palate with superbly polished tannins and great depth. It's absolutely gorgeous now but needs at least five to six years of bottle age to really shows its great quality.
95 Robert Parker
Deep garnet colored, the 2010 Clinet rolls sensuously out of the glass with notes of Black Forest cake, blueberry compote and plum preserves plus hints of cigar box, cardamom and cloves. Medium to full-bodied, the palate reveals pleasant poise with loads of savory sparks on the finish. <br/>
95 Wine Spectator
This showy, packed and well-endowed Pomerol pumps out notes of warm linzer torte, plum preserves and blackberry reduction, all supported by a broad, charcoal- and ganache-coated structure and deeply embedded acidity. Very muscular on the back end, this boasts a still-chewy feel. Among the most backward of the 2010 Pomerols, this requires significant cellaring. For those who enjoy more power than subtlety. Best from 2017 through 2035. –JM<br/><br/>
95 Robert Parker
Deep garnet colored, the 2010 Clinet rolls sensuously out of the glass with notes of Black Forest cake, blueberry compote and plum preserves plus hints of cigar box, cardamom and cloves. Medium to full-bodied, the palate reveals pleasant poise with loads of savory sparks on the finish. <br/>
95 Wine Spectator
This showy, packed and well-endowed Pomerol pumps out notes of warm linzer torte, plum preserves and blackberry reduction, all supported by a broad, charcoal- and ganache-coated structure and deeply embedded acidity. Very muscular on the back end, this boasts a still-chewy feel. Among the most backward of the 2010 Pomerols, this requires significant cellaring. For those who enjoy more power than subtlety. Best from 2017 through 2035. –JM<br/><br/>
18 Rene Gabriel
85 % Merlot, 12 % Cabernet Sauvignon, 3 % Cabernet Franc. 37 hl/ha. Extrem dunkles Purpur mit lila und violetten Reflexen. Warmes, ausladendes Bouquet, extrem viel verschwenderische Brombeerennoten und Lakritze, Kandissüsse im dezent laktischen Bouquet. Im Gaumen cremig ohne Ende, zeigt sich somit recht zugänglich mit frühem Genusscharme, ohne dabei das Potential zu schmälern. Kein Riese, sondern auf üppige Eleganz setzend. Vielleicht ist das eine der besseren Lösungen, wenn man die zum Teil brutalen Tannine anderer Konkurrenten in Betracht zieht. (18/20). 12: Sattes, dunkles mit fast schwarzen Reflexen. Sehr intensives, zu Kopf steigendes Bouquet, viel Cassis und Brombeeren, etwas Teernuancen und sogar eine gewisse Sommertrüffelanzeige für später ist auch schon drin. Im Gaumen mächtig, aussen mit Schmelz - innen noch verlangend mit einer Adstringenz welche das Extrakt mit einbezieht. Forsch vinifiziert und somit für Übermorgen.<br/><br/>warten (2021 - 2035)<br/>
18 Rene Gabriel
85 % Merlot, 12 % Cabernet Sauvignon, 3 % Cabernet Franc. 37 hl/ha. Extrem dunkles Purpur mit lila und violetten Reflexen. Warmes, ausladendes Bouquet, extrem viel verschwenderische Brombeerennoten und Lakritze, Kandissüsse im dezent laktischen Bouquet. Im Gaumen cremig ohne Ende, zeigt sich somit recht zugänglich mit frühem Genusscharme, ohne dabei das Potential zu schmälern. Kein Riese, sondern auf üppige Eleganz setzend. Vielleicht ist das eine der besseren Lösungen, wenn man die zum Teil brutalen Tannine anderer Konkurrenten in Betracht zieht. (18/20). 12: Sattes, dunkles mit fast schwarzen Reflexen. Sehr intensives, zu Kopf steigendes Bouquet, viel Cassis und Brombeeren, etwas Teernuancen und sogar eine gewisse Sommertrüffelanzeige für später ist auch schon drin. Im Gaumen mächtig, aussen mit Schmelz - innen noch verlangend mit einer Adstringenz welche das Extrakt mit einbezieht. Forsch vinifiziert und somit für Übermorgen.<br/><br/>warten (2021 - 2035)<br/>
Producer
Château Clinet
Château Clinet continues to soar to the top of the prestigious Pomerol estates, making one of the most sought-after wines coming from this region today. The first traces of viticulture on this fine gravelly clay soil dates back to the 17th century, however, after centuries of successive owners, the Laborde family has now owned Château Clinet for almost two decades. Jean-Louis Laborde bought the property in 1998, today, his young and motivated son, Ronan runs the château. Upon the best parcels of the gravel terraces in Gunz, the 11-hectare vineyard produces the best Merlot in the world. Famous cult-wine oenologist, Michel Rolland has provided consultancy input for over 10 years, producing high-standard Grand Cru wines vintage after vintage. Ronan even established innovative eco-friendly farming and vinification methods to further show respect for his terroir. Bottled with neither fining nor filtration, their wines are first matured in 100% new oak for over five years. The château continues to craft five-star wines, the Grand Vin, Clinet is an impressive ripe and full-bodied red. While Ronan by Clinet is an excellent example of Ronan’s entrepreneurship. Ronan by Clinet was made to present an approachable wine that can have a wide appeal, as well as the ability to carry the quality guarantee of a Château Clinet wine.