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Critics scores
18 Rene Gabriel
02: Sehr dunkles, tiefes Granat; satt in der Mitte und fast undurchdringlich. Reifes, fettes Cassisbouquet, roter Holunder und frisch gemahlene Kakaobohnen, Edelhölzer; bereits in der Nase recht opulent. Im Gaumen zart, cremig, üppig mit einem unheimlich berauschenden Schmelz von gekochten Pflaumen, Pralinen, Sandelholz und reifer Frucht, ein betörendes Finale. Nicht so oxydativ wie früher und vielleicht wieder mit dem Ansatz, zu den allerbesten Pomerols gehören zu wollen. Sicherlich einer der besten Weine des Jahrganges 2001 verbunden mit der Chance, zum Clinet 1989 und 1995 aufzuschliessen. Er kann einen Punkt zulegen, vielleicht in der Genussphase gar für eine kurze Zeit die Maximalwertung erreichen. Ein Must in der Subskription! 07: In Basel an einem Bordeaux-Parcours. Geniales Holunderbouquet, Alpenheidelbeeren und noch mehr Brombeeren. Im Gaumen setzen sich diese überbordenden schwarzbeerennoten fort und der Wein endet mit einem überruchtigen Cassisfinale. Einfach genial und wieder einmal so richtig grosser Spass-Clinet! 09: Süss mit dunklen Röstnoten (an Mouton erinnernd). Fette, angerundete Tannine, beginnender Pomerolspass. trinken (2005 - 2018)
18 Rene Gabriel
02: Sehr dunkles, tiefes Granat; satt in der Mitte und fast undurchdringlich. Reifes, fettes Cassisbouquet, roter Holunder und frisch gemahlene Kakaobohnen, Edelhölzer; bereits in der Nase recht opulent. Im Gaumen zart, cremig, üppig mit einem unheimlich berauschenden Schmelz von gekochten Pflaumen, Pralinen, Sandelholz und reifer Frucht, ein betörendes Finale. Nicht so oxydativ wie früher und vielleicht wieder mit dem Ansatz, zu den allerbesten Pomerols gehören zu wollen. Sicherlich einer der besten Weine des Jahrganges 2001 verbunden mit der Chance, zum Clinet 1989 und 1995 aufzuschliessen. Er kann einen Punkt zulegen, vielleicht in der Genussphase gar für eine kurze Zeit die Maximalwertung erreichen. Ein Must in der Subskription! 07: In Basel an einem Bordeaux-Parcours. Geniales Holunderbouquet, Alpenheidelbeeren und noch mehr Brombeeren. Im Gaumen setzen sich diese überbordenden schwarzbeerennoten fort und der Wein endet mit einem überruchtigen Cassisfinale. Einfach genial und wieder einmal so richtig grosser Spass-Clinet! 09: Süss mit dunklen Röstnoten (an Mouton erinnernd). Fette, angerundete Tannine, beginnender Pomerolspass. trinken (2005 - 2018)
89 Robert Parker
Always difficult to judge in its youth, the 2001 Clinet exhibits a dense plum/purple color along with a nose of Asian spices (particularly soy), blackberries, raisins, and a hint of prunes. Medium to full-bodied, with good expansiveness, moderate tannin, and an elegant finish, it should round into shape in 1-2 years, and evolve for a decade.
89 Robert Parker
Always difficult to judge in its youth, the 2001 Clinet exhibits a dense plum/purple color along with a nose of Asian spices (particularly soy), blackberries, raisins, and a hint of prunes. Medium to full-bodied, with good expansiveness, moderate tannin, and an elegant finish, it should round into shape in 1-2 years, and evolve for a decade.
87 Wine Spectator
Medium-bodied, with plum, berry, earth and coffee character. Fresh finish. Good tannins. Slightly disappointing for this estate after a stupendous 2000. Best after 2006. 2,330 cases made. ?JS
87 Wine Spectator
Medium-bodied, with plum, berry, earth and coffee character. Fresh finish. Good tannins. Slightly disappointing for this estate after a stupendous 2000. Best after 2006. 2,330 cases made. ?JS
Producer
Château Clinet
Château Clinet continues to soar to the top of the prestigious Pomerol estates, making one of the most sought-after wines coming from this region today. The first traces of viticulture on this fine gravelly clay soil dates back to the 17th century, however, after centuries of successive owners, the Laborde family has now owned Château Clinet for almost two decades. Jean-Louis Laborde bought the property in 1998, today, his young and motivated son, Ronan runs the château. Upon the best parcels of the gravel terraces in Gunz, the 11-hectare vineyard produces the best Merlot in the world. Famous cult-wine oenologist, Michel Rolland has provided consultancy input for over 10 years, producing high-standard Grand Cru wines vintage after vintage. Ronan even established innovative eco-friendly farming and vinification methods to further show respect for his terroir. Bottled with neither fining nor filtration, their wines are first matured in 100% new oak for over five years. The château continues to craft five-star wines, the Grand Vin, Clinet is an impressive ripe and full-bodied red. While Ronan by Clinet is an excellent example of Ronan’s entrepreneurship. Ronan by Clinet was made to present an approachable wine that can have a wide appeal, as well as the ability to carry the quality guarantee of a Château Clinet wine.