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Critics scores
18 Rene Gabriel
Irgendwie bin ich diesem Wein ganz einfach nie begegnet. An der breitgefächerten Ausone-Probe in Filzbach war er einer der grossen Überraschungsjahrgänge. 99: Tiefes, sattes Weinrot mit sanft schwarzen Reflexen in der Mitte, leichter Rand. Würziges, nach Palisander, Walnüssen und Spitzwegerich duftendes Bouquet. Im Gaumen fest, viel sattes Extrakt, wiederum tolle Würznoten, sehr konzentriert und mit einem grossartigen Potential ausgestattet. Wird sich zu einem zwar unterschätzten, jedoch gewaltigen Ausone-Jahrgang entwickeln. (18/20). 08: Deutlich aufhellendes Weinrot mit ziegelrotem Schimmer. Verhaltenes Bouquet, rote Pfefferschote zu Beginn, auch sonst im Ansatz leicht pfeffrig, wirkt dabei eher schlank, Kardamom, Pfeffernüsse, Lebkuchen und Irish Moos, bleibt lange trocken. Im Gaumen recht lang, die Säure ist leicht vordergründig und so bleibt auf der Zunge zu Beginn eine etwas kapselige Note zurück, mittlerer Körper, klassischer Foodwein der noch zulegt. Knapp: trinken (2002 - 2020)
18 Rene Gabriel
Irgendwie bin ich diesem Wein ganz einfach nie begegnet. An der breitgefächerten Ausone-Probe in Filzbach war er einer der grossen Überraschungsjahrgänge. 99: Tiefes, sattes Weinrot mit sanft schwarzen Reflexen in der Mitte, leichter Rand. Würziges, nach Palisander, Walnüssen und Spitzwegerich duftendes Bouquet. Im Gaumen fest, viel sattes Extrakt, wiederum tolle Würznoten, sehr konzentriert und mit einem grossartigen Potential ausgestattet. Wird sich zu einem zwar unterschätzten, jedoch gewaltigen Ausone-Jahrgang entwickeln. (18/20). 08: Deutlich aufhellendes Weinrot mit ziegelrotem Schimmer. Verhaltenes Bouquet, rote Pfefferschote zu Beginn, auch sonst im Ansatz leicht pfeffrig, wirkt dabei eher schlank, Kardamom, Pfeffernüsse, Lebkuchen und Irish Moos, bleibt lange trocken. Im Gaumen recht lang, die Säure ist leicht vordergründig und so bleibt auf der Zunge zu Beginn eine etwas kapselige Note zurück, mittlerer Körper, klassischer Foodwein der noch zulegt. Knapp: trinken (2002 - 2020)
90 Robert Parker
The 1988 may need 20 years to reach its peak, as it is probably the most tannic, young Ausone I have ever tasted. The tannins are extremely hard, even astringent, but unlike a number of 1988s where the balance between tannins and fruit favors the tannin (always a troubling sign), here is a case where there is plenty of juicy red and black fruit extract in a medium-bodied, superbly concentrated, very intense and powerful wine. Anticipated maturity: 2008-2040. Last tasted, 4/93.
90 Robert Parker
The 1988 may need 20 years to reach its peak, as it is probably the most tannic, young Ausone I have ever tasted. The tannins are extremely hard, even astringent, but unlike a number of 1988s where the balance between tannins and fruit favors the tannin (always a troubling sign), here is a case where there is plenty of juicy red and black fruit extract in a medium-bodied, superbly concentrated, very intense and powerful wine. Anticipated maturity: 2008-2040. Last tasted, 4/93.
Producer
Château Ausone
Château Ausone has produced wine for close to four centuries in commemoration of the Roman poet, Decimius Magnus Ausonius, who once owned over 40-hectares of vines in Saint-Émilion. A great Right Bank producer, Ausone is one of the only four estates, along with Cheval Blanc, Angélus, and Pavie to be classified as a Premier Grand Cru Classé A-grade property in the appellation. Today, following in direct lineage of 17th century owners the Dubois-Challon-Vauthier family, Alain Vauthier and his daughter Pauline own and manage the estate. Located just outside of the Saint-Émilion village, Ausone owns what is rumored to be the best terroir in Bordeaux, a steep 7-hectare plot perched on a hillside. From 1993 to 2013, famed enologist Michel Rolland worked with the family offering invaluable input on the winemaking approach. These important founding years helped even more to propel this already impressive château to the top ranking producers from around the globe. Ausone is known by its inimitable mineralistic style which is culminated by the massive limestone deposits in the soil. The wines are overall rich, complex, and increasingly oaked.