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Rezensionen & Bewertungen
100 James Suckling
This is a wine that had extreme intensity of electrifying tannins and acidity, with supercharged fruit. Full-bodied, yet agile and lively. It touches every taste bud on your palate. Chocolate mousse and fruit. I am lost for words. Legendary 1950 all over again. Try it in 2020.
99 Robert Parker
The 2009's nearly 14% natural alcohol, exquisite ripeness, and incredible complex bouquet of Asian spices, fruitcake, licorice, smoke, blackberries and black currants are to die for. A blend of 84% Merlot and the rest equal parts Cabernet Franc and Cabernet Sauvignon, it possesses a viscous texture as well as a freshness and vibrancy that are remarkable given the wine’s weight, richness and potential massiveness. This extraordinary effort is one of the finest Vieux Chateau Certans made over the last sixty years. It will undoubtedly shut down in bottle, requiring a decade or more of cellaring. It should keep for 50 years thereafter. Proprietor Thienpont thinks it is a modern day version of the 1948. As I wrote in my barrel tasting notes, the 2009 ranks alongside four of the legendary vintages of Vieux Chateau Certan’s ancient past, 1945, 1947, 1948 and 1950. It is undoubtedly a cleaner wine than those older vintages, and the selection process under proprietor Alexandre Thienpont was far more severe in 2009 than it would have been sixty years ago.
99 Robert Parker
The 2009's nearly 14% natural alcohol, exquisite ripeness, and incredible complex bouquet of Asian spices, fruitcake, licorice, smoke, blackberries and black currants are to die for. A blend of 84% Merlot and the rest equal parts Cabernet Franc and Cabernet Sauvignon, it possesses a viscous texture as well as a freshness and vibrancy that are remarkable given the wine’s weight, richness and potential massiveness. This extraordinary effort is one of the finest Vieux Chateau Certans made over the last sixty years. It will undoubtedly shut down in bottle, requiring a decade or more of cellaring. It should keep for 50 years thereafter. Proprietor Thienpont thinks it is a modern day version of the 1948. As I wrote in my barrel tasting notes, the 2009 ranks alongside four of the legendary vintages of Vieux Chateau Certan’s ancient past, 1945, 1947, 1948 and 1950. It is undoubtedly a cleaner wine than those older vintages, and the selection process under proprietor Alexandre Thienpont was far more severe in 2009 than it would have been sixty years ago.
19 Rene Gabriel
84 % Merlot, 8 % Cabernet Franc, 8 % Cabernet Sauvignon. 41 hl/ha. Dunkles Granat, recht satt in der Mitte, rubiner Rand. Bereits beim Einschenken duftet es von einem Meter nach Caramel und Pralinen, die Nase beginnt dann auch wie Nutella doch dann kommt die richtige Rafinesse von malzigen, fetten Grundaromen die diesem VCC ein derartig fülliges Bouquet bescheren wie man es seit dem grossaritgen 98er nicht mehr gewohnt war. Im Gaumen setzt sich diese opulente Fülle fort und oben zeigt sich viel Schmelz und innen eine tolle Konzentration mit einer bündelten, warmen malzig-schokoladigen, gewaltigen Länge. Fraglos gross. Auf dem Fact-Sheet das bei der Primeurprobe herum lag stand: "The 2009 is balanced, concentrated and warm without beeing massive". Bei 13.7 Volumenprozent ein Kunststück - das aber fraglos gelingt. warten (2018 - 2038)
19 Rene Gabriel
84 % Merlot, 8 % Cabernet Franc, 8 % Cabernet Sauvignon. 41 hl/ha. Dunkles Granat, recht satt in der Mitte, rubiner Rand. Bereits beim Einschenken duftet es von einem Meter nach Caramel und Pralinen, die Nase beginnt dann auch wie Nutella doch dann kommt die richtige Rafinesse von malzigen, fetten Grundaromen die diesem VCC ein derartig fülliges Bouquet bescheren wie man es seit dem grossaritgen 98er nicht mehr gewohnt war. Im Gaumen setzt sich diese opulente Fülle fort und oben zeigt sich viel Schmelz und innen eine tolle Konzentration mit einer bündelten, warmen malzig-schokoladigen, gewaltigen Länge. Fraglos gross. Auf dem Fact-Sheet das bei der Primeurprobe herum lag stand: "The 2009 is balanced, concentrated and warm without beeing massive". Bei 13.7 Volumenprozent ein Kunststück - das aber fraglos gelingt. warten (2018 - 2038)
97 Wine Spectator
This shows gorgeous silk and polish, brimming with beguiling plum, cherry eau de vie and red currant fruit flavors laced with supple toasty vanilla and cedar hints. But in the background brews a darker side, with loam, maduro tobacco and iron notes, which take over on the finish authoritatively. This feels like it will get a lot bigger before it fully melds—and that will be a while. Merlot, Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc. Best from 2018 through 2035. 4,300 cases made. –JM
97 Wine Spectator
This shows gorgeous silk and polish, brimming with beguiling plum, cherry eau de vie and red currant fruit flavors laced with supple toasty vanilla and cedar hints. But in the background brews a darker side, with loam, maduro tobacco and iron notes, which take over on the finish authoritatively. This feels like it will get a lot bigger before it fully melds—and that will be a while. Merlot, Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc. Best from 2018 through 2035. 4,300 cases made. –JM
Hersteller
Vieux Château Certan
Das einladendste Weingut Pomerols ist auch eines der ältesten und renommiertesten der Appellation. Gegründet Mitte des 18. Jahrhunderts, wurde das am rechten Ufer gelegene Vieux Château Certan 1924 von dem bekannten belgischen Weinhändler George Thienpont erworben. Heute setzen sein Enkel Alexandre Thienpont und dessen Sohn Guillaume die Erfolgsgeschichte früherer Generationen fort, unter Bewahrung der Art de vivre der Familie. In den letzten 30 Jahren hat Alexandre den Betrieb von der Rebe bis zur Flasche mit äußerster Liebe zum Detail geführt. Er führte umweltfreundliche Verfahren ein, die Charakter und Persönlichkeit der Reben zum Strahlen bringen. Auch heute noch produziert er Weine, die die ganze Finesse und Eleganz eines Pomerol ausdrücken. Die 14 Hektar große Einzelweinbergparzelle liegt im Herzen des Pomerol-Plateaus, inmitten der sagenhaftesten Weinbau-Terroirs. Die dichte und kraftvolle Struktur der Weine ist eine Kulmination dieses einzigartigen Terroirs und der darauf befindlichen relativ großen Anteile von Cabernet Franc und Cabernet Sauvignon. Der Grand Vin, Vieux Château Certan, wahrt Jahr für Jahr seinen hochklassigen Rang und ist nach zehnjähriger Geduldsprobe hochgradig differenziert und harmonisch.