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La Joie 2013 150cl

Sonoma | Kalifornien | Vereinigte Staaten
Ausverkauft

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2012 2013 2021
Rezensionen & Bewertungen
100 Robert Parker
The 2013 La Joie, which is 46% from Knights Valley, 32% from Chalk Hill and 22% from Alexander Valley, is a blend of 71% Cabernet Sauvignon, 16% Merlot, 8% Cabernet Franc and 5% Petit Verdot. Showing loads of graphite, cedar wood, charcoal, crème de cassis and forest floor, this may well turn out to be a 50+-year wine. It tastes like a great first-growth Pauillac and has an amazing amount of complexity and richness.<br/>I suppose the arguments against giving perfect scores far outnumber those for giving them, but after 37 years of tasting just about everything of quality that’s been produced, I believe I’m in a position to recognize truly world-class efforts that are as complete and compelling as good wine can be. And if that’s the case, then why hold back? I realize that it creates possibly unreal expectations among readers, and there is the argument that nothing really is perfect. But if a wine is as good as you think it can be made, then I have no reservations about offering accolades to those rare wines. When one considers the winemaking effort that goes into producing these cuvées of Vérité, from Bordelais Pierre Seillan, the fastidious attention to detail and the use of only the crème de la crème of fruit from some of the finest vineyards in the Jackson family empire, the results are not that surprising. The 2013s are the pinnacle of what Vérité has produced, and probably all wines that will be better at age 25 or 35 than they are showing today, but they are simply the essence of a vineyard site, a vine and a philosophy of no compromise. All of these wines, basically, are aged in 100% new French oak, given 3-4 day cold pre-fermentation, cold macerations, treated like spoiled children during élevage, and bottled with no fining or filtration. The entire philosophy is that La Muse is the Right Bank Pomerol look-alike from Vérité, La Joie the Medoc-like clone, and Le Desir a St.-Emilion in the style of Ausone. These are legendary wines of great extract, richness and potential of longevity and complexity. No compromises are made and the credit goes certainly to the Jackson family for supporting the efforts of winemaker Pierre Seillan. Tel. (707) 433-9000; www.veritewines.com
Hersteller
Vérité
Seit den ersten Premieren von Vérité-Weinen werden diese von den Kritikern beständig in die beste Auswahl aufgenommen und rangieren damit auf Augenhöhe mit den namhaftesten Châteaux in Bordeaux. Vérité ist das erste Weingut in Sonoma County, das von Robert Parker zwölf 100-Punkte-Bewertungen erhielt. Es wurde von dem ikonischen kalifornischen Winzer Jess Jackson gegründet, und die Produktion der von Hand hergestellten Weine untersteht dem brillanten Weinmacher Pierre Seillan. Die Standorte liegen über die Region verstreut in verschiedenen bergigen Terroirs, die sich in Höhe und Steilheit unterscheiden und unterschiedliche Mikro-Crus bedingen – kleine Weinberge innerhalb eines Weinbergs, die die Philosophie der Weinherstellung auf diesem Gut von Anfang an geprägt haben. Die Familie Jackson und Pierre Seillan haben genaue Vorstellungen von der Entwicklung ihres Weins, vom Weinberg bis zur Flasche: Diese Mikro-Crus sollen die vérité – also die Wahrheit – über ihre Böden in Sonoma County aussagen. La Joie ist vorwiegend Cabernet Sauvignon und inspiriert von den gepriesenen Roten der Pauillac-Region in Frankreich. La Muse ist stürmischer und opulenter, auf Basis von Merlot, und eine Reverenz an den Stil der großen Pomerol-Weine. Le Désir ist ein fülliger, opulenter Cabernet Franc im Saint-Émilion-Stil.