Close
Suchen
Filters

Syrah Maroccoli 2010 75cl

IGT | Sizilien | Italien
CHF 29.20

Alle Jahrgänge

2010 2011
Rezensionen & Bewertungen
90 Wine Spectator
A rich and expressive red, with green olive, rosemary, grilled beef and fig cake notes set on a silky palate and framed by supple tannins. Offers a lightly juicy, mocha-laced finish. Drink now through 2021. 13,333 cases made.
88 Robert Parker
The 2010 Syrah Maroccoli is a dark and spice-driven wine with broad aromas of dried cherry and exotic spice. The 2010 vintage offers less vibrancy than past editions of this wine. It feels slightly closed and takes a while to open. Maroccoli shows medium length with softly supportive tannins. Drink 2014-2019. <br/><br/>Diego Planeta, along with Giacomo Rallo of Donnfugata and Lucio Tasca d’Almerita, is one of the three founding fathers of the “Sicilian wine renaissance” sparked 10 to 15 years ago. Cousins Francesca, Santi and Alessio Planeta hold the reigns to the estate today and have developed one of the most innovative and modern wine entities in Italy (they are among the most “liked” wineries on Facebook). The Planeta family boasts a gifted hand in marketing and their hard work has only helped to develop the “Sicily” brand within the many foreign markets they penetrate. Enormous credit goes to them. Although Planeta’s wines are always impressive, I was less enthused by this set of new releases. The entry-level products represent excellent value, but the top tier wines (including a wine I love very much, Santa Cecilia) are not at their peak performance.<br/><br/>
Hersteller
Planeta
Bei Planeta glaubt man fest daran, dass jedes Terroir sein eigenes Weingut verdient – weshalb dies einer der wenigen Erzeuger in Sizilien ist, der rund um die Insel Weingüter unterhält. Tatsächlich sind es sechs an der Zahl: Feudo di Mezzo in Etna, Buonivini in Noto, Dorilli in Vittoria, Dispensa in Menfi, Ulmo in Sambuca di Sicilia und La Baronia in Capo Milazzo. Das erst 1995 gegründete Unternehmen Planeta hat sich schnell eine solide Reputation für hochwertige Weine geschaffen. Die Cousins Alessio, Francesca und Santi Planeta führen derzeit die Geschäfte, vor dem Hintergrund einer langen Familiengeschichte erfahrener sizilianischer Bauern. Daher werden die innovativen Vinifikationsverfahren durch ritualisiertes Know-how ergänzt und bringen Weine hervor, aus denen Sorgfalt und die Liebe zum Detail sprechen. Die sechs einzelnen Anwesen belaufen sich auf insgesamt über 360 Hektar Weinberge, bestockt mit den einheimischen Sorten Grecanico, Carricante, Moscato di Noto, Frappato, Nerello Mascalese und Nero d’Avola, sowie mit den französischen Klassikern Chardonnay, Syrah, Merlot und Cabernet.