Close
Suchen
Filters

Riesling Clos St. Hune 2006 75cl

AOC | Alsace | Frankreich
Ausverkauft

Alle Jahrgänge

2006 2007
Rezensionen & Bewertungen
93 Von Robert Parker
93 Von Wine Spectator
Fresh lime, yellow plum, musk, and intimations of chalk dust in the nose of Trimbach’s 2006 Riesling Clos Ste-Hune usher in a strikingly fresh, firm palate possessed of meat stock and game-like animal undertones. This bottling of barely over 12.5% in alcohol is much more tightly-stitched than the corresponding Frederic Emile, and finishes with penetrating, bright length, combined with overtly crushed stone minerality. No Alsace 2006 of my experience can top this for focus, clarity, or long-term (I would estimate 12-15 years’) aging potential, although the Frederic Emile is in its very different way more striking, as well as more fun to drink now. ”The yeasts were very efficient in 2007,” notes Jean Trimbach, pointing to a collection of wines several of which are below one gram in residual sugar. The grapes and people did good work, too: I cannot recall a collection at this address that was more consistently fine. Only three special bottlings were essayed by Trimbach in 2006, all Riesling, of which the Frederic Emile and Clos Ste. Hune are among the high points of this vintage in Alsace.
Hersteller
Maison Trimbach
Im Herzen des Elsass liegt nur wenige Meter außerhalb des Städtchens Ribeauvillé die Maison Trimbach. Während ihrer langen Geschichte, die im 17. Jahrhundert ihren Anfang nahm, blieb sie stets in Familienbesitz und wird heute in der 12. und 13. Generation betrieben. So leiten Hubert Trimbach und sein Neffe Pierre den Weinbau, während Huberts Tochter Anne und sein anderer Neffe Jean für das Geschäftliche zuständig sind. Die 40 Hektar Weinberge, die sich über mehr als 50 Parzellen und sechs Dörfer erstrecken (darunter Bergheim, Ribeauvillé und Hunawihr) wachsen auf verschiedenen Böden, auf denen viele aromatische Rebsorten eine perfekte Grundlage finden. Die Maison Trimbach ist auf Riesling-Weine spezialisiert, die mit ihrer eleganten Fruchtigkeit, Ausgewogenheit und Feinheit zu den besten des Landes zählen. Die Abfüllung erfolgt im Frühjahr, doch auf den Markt gelangen die Flaschen erst mit voller Reife, was bis zu sieben Jahre dauern kann.