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Côte Rôtie La Turque 2009 75cl

AOC | Côte Rôtie | Rhône | Frankreich
CHF 529.70
Rezensionen & Bewertungen
100 Robert Parker
The blockbuster 2009 Cote Rotie La Turque needs time, but there’s no denying the quality here. Very ripe and voluptuous, with incredible aromas and flavors of black currants, coffee bean, roasted meats, licorice and raw steak, this full-bodied, muscular and powerful effort has a stacked mid-palate, ultra-fine, yet building tannin and a finish that just won’t quit. Comprised of 93% Syrah and 7% Viognier, it’s much more masculine and dense than the La Mouline, and will need additional cellar time to hit its peak.
100 Robert Parker
The blockbuster 2009 Cote Rotie La Turque needs time, but there’s no denying the quality here. Very ripe and voluptuous, with incredible aromas and flavors of black currants, coffee bean, roasted meats, licorice and raw steak, this full-bodied, muscular and powerful effort has a stacked mid-palate, ultra-fine, yet building tannin and a finish that just won’t quit. Comprised of 93% Syrah and 7% Viognier, it’s much more masculine and dense than the La Mouline, and will need additional cellar time to hit its peak.
98 Wine Spectator
A pure, unadulterated raspberry confiture aroma and flavor is the dominant note today in this deep and expressive red, with extra singed anise, alder, juniper and black currant notes filling in the background, followed by a very dense yet supremely polished finish. Features the weight and density of this fleshy vintage, but the fruit is so inviting this is almost approachable now. Better to wait though. Best from 2015 through 2035. 400 cases made. –JM
98 Wine Spectator
A pure, unadulterated raspberry confiture aroma and flavor is the dominant note today in this deep and expressive red, with extra singed anise, alder, juniper and black currant notes filling in the background, followed by a very dense yet supremely polished finish. Features the weight and density of this fleshy vintage, but the fruit is so inviting this is almost approachable now. Better to wait though. Best from 2015 through 2035. 400 cases made. –JM
Hersteller
Domaine Guigal
Diese über 24 Jahrhunderte alte Parzelle in der Côte-Rôtie wird von der Familie Guigal bereits in der dritten Generation bewirtschaftet. Gegründet wurde das Weingut 1946 von Etienne Guigal im Ort Ampuis, und heute zählt es zu den berühmtesten im nördlichen Rhônetal. Sohn Marcel übernahm die Leitung 1961, vergrößerte den Weinbergbesitz und sorgte gleichzeitig für eine Steigerung des allgemeinen Ansehens seines Betriebs. Im Jahr 2006 wurde ihm der Titel Decanter Man of the Year verliehen, während sein Sohn Philippe mittlerweile als Önologe der Familie fungiert. Die Marke E. Guigal repräsentiert eine große Palette von Weinen aus dem Rhônetal: als größter Erzeuger in Côte-Rôtie tritt sie auch als Négociant auf und kauft Trauben für einige ihrer Erzeugnisse zu. Die drei Lagenweine aus Côte-Rôtie, La Landonne, La Mouline und La Turque, genießen einen weltweiten Ruf als beständige rote Aushängeschilder der Appellation. E. Guigal führt auch lange Listen anderer Weine, etwa den dichten und konzentrierten Hermitage, den hochfeinen St. Joseph und die berühmten Condrieus, um nur einige zu nennen.