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Rezensionen & Bewertungen
93 Robert Parker
The 1994 Montrachet, from 25 hectoliter/hectare yields, has a deep mineral spice on the nose with touches of star anise and orange blossoms. In the mouth, it displays an awesome silky texture and good length, with touches of nuts and spices. This full-bodied wine has the components to be a great Montrachet, but it lacks the necessary drive to carry the fruit through to its summit. My impression is that this wine will age gracefully for 10+ years. The most expensive dry white wine made in the world, the Domaine de la Romanee-Conti's Montrachet always faces high, if not unrealistic expectations. The gracious Aubert de Villaine, one of the owners of the domaine, was kind enough to allow me to taste the 1994 and 1995 Montrachet's side by side.
93 Robert Parker
The 1994 Montrachet, from 25 hectoliter/hectare yields, has a deep mineral spice on the nose with touches of star anise and orange blossoms. In the mouth, it displays an awesome silky texture and good length, with touches of nuts and spices. This full-bodied wine has the components to be a great Montrachet, but it lacks the necessary drive to carry the fruit through to its summit. My impression is that this wine will age gracefully for 10+ years. The most expensive dry white wine made in the world, the Domaine de la Romanee-Conti's Montrachet always faces high, if not unrealistic expectations. The gracious Aubert de Villaine, one of the owners of the domaine, was kind enough to allow me to taste the 1994 and 1995 Montrachet's side by side.
Hersteller
Domaine de la Romanée Conti
Dies ist nicht nur die ikonischste Domaine in Burgund, sondern womöglich in ganz Frankreich und auf der ganzen Welt. Mit einem Monopol der beiden größten Weinberge Romanée-Conti und La Tâche, und einer guten Handvoll weiterer in Vosne-Romanée und darüber hinaus, konnte sie sich, bei aller Diskretion und Bescheidenheit, ihren ruhmreichen Status sichern. Sie befindet sich in Gemeinschaftseigentum der beiden Familien Villaine und Leroy-Roch, mit Aubert de Villaine als Geschätsführer seit 1974. Ihre Wurzeln reichen jedoch bis ins 13. Jahrhundert, als die Mönche von Saint-Vivant die ersten Reben setzten. Seit den 1980er-Jahren erfolgt die Bewirtschaftung ökologisch, und seit den 1990ern biodynamisch. Dies ist zweifellos auch die berühmteste Domaine der Region, die die ganzen Trauben fermentiert (und dies schon immer getan hat), ein etabliertes Verfahren, das Henri Jayer vermied, in den letzten Jahren aber viele andere Erzeuger inspiriert hat. Allen Meadows, der vielleicht versierteste Burgunder-Experte und -Kritiker auf der Welt, hat nur einem einzigen Wein jemals die perfekte Bewertung zugestanden – dem 1945er Romanée-Conti.