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Pape Clément Blanc 2009 75cl

AOC | Graves, Pessac-Léognan | Bordeaux | Frankreich
Ausverkauft
Rezensionen & Bewertungen
100 Robert Parker
The 2009 Pape Clement Blanc is an absolutely remarkable wine, which is not a surprise given what this historic estate has done in both white and red over the last 20 years. Their white wine, an intriguing blend of 40% Sauvignon Blanc, 35% Semillon, 16% Sauvignon Gris and the rest Muscadelle, comes from 7.5 acres of pure gravelly soil. An exquisite nose of honeysuckle, tropical fruit, pineapple, green apples, and orange and apricot marmalade soar from the glass. Great acidity, a full-bodied mouthfeel and a texture more akin to great grand cru white Burgundy put this wine in a class by itself. I wouldn’t be surprised if there were others who also think this is pure perfection in white Bordeaux. I tasted this wine four separate times and gave it a perfect score three of the four times. It is one of most exquisite dry white I have ever tasted from anywhere – period. Certainly the founder of Pape Clement, Bertrand de Goth, would be happy with his decision to plant a vineyard here in 1305. Pure genius!
100 Robert Parker
The 2009 Pape Clement Blanc is an absolutely remarkable wine, which is not a surprise given what this historic estate has done in both white and red over the last 20 years. Their white wine, an intriguing blend of 40% Sauvignon Blanc, 35% Semillon, 16% Sauvignon Gris and the rest Muscadelle, comes from 7.5 acres of pure gravelly soil. An exquisite nose of honeysuckle, tropical fruit, pineapple, green apples, and orange and apricot marmalade soar from the glass. Great acidity, a full-bodied mouthfeel and a texture more akin to great grand cru white Burgundy put this wine in a class by itself. I wouldn’t be surprised if there were others who also think this is pure perfection in white Bordeaux. I tasted this wine four separate times and gave it a perfect score three of the four times. It is one of most exquisite dry white I have ever tasted from anywhere – period. Certainly the founder of Pape Clement, Bertrand de Goth, would be happy with his decision to plant a vineyard here in 1305. Pure genius!
100 James Suckling
This really is phenomenal. It shows subtle complexity with dried lemons, papaya, and hints of vanilla. What blows you away is the palate. It is so dense yet agile with amazing tension and a bright finish. It builds and builds in the finish. Superb. Speechless. Drink or hold.
18 Rene Gabriel
Mittleres Gelb, lindengrüne Nuancen darin, leuchtend. Pfeffriges, frisches Bouquet, verschwenderisch viel Gapefruitsnoten, wirkt konzentriert und ist mit etwas hellen Aprikosen und zartem, vanilligem Röstschimmer unterlegt. Im Gaumen wuchtig, füllig, viel Charme und doch ausbalancierenden Pep zeigend. Aromatik und Finesse zeigen sich hier und dieser weisse Pape scheint seinem eigenen roten Pape in diesem Jahrgang fast etwas überlegen zu sein. Gehört zu den allerbesten weissen Pessac-Léognans! beginnen (2013 - 2025)
18 Rene Gabriel
Mittleres Gelb, lindengrüne Nuancen darin, leuchtend. Pfeffriges, frisches Bouquet, verschwenderisch viel Gapefruitsnoten, wirkt konzentriert und ist mit etwas hellen Aprikosen und zartem, vanilligem Röstschimmer unterlegt. Im Gaumen wuchtig, füllig, viel Charme und doch ausbalancierenden Pep zeigend. Aromatik und Finesse zeigen sich hier und dieser weisse Pape scheint seinem eigenen roten Pape in diesem Jahrgang fast etwas überlegen zu sein. Gehört zu den allerbesten weissen Pessac-Léognans! beginnen (2013 - 2025)
93 Wine Spectator
A big, creamy, shortbread- and white peach-filled version, with extra layers of salted butter, heather and grapefruit pulp driving through the finish. A more muscular style, but with the vivacity and length to pull it off. Best from 2014 through 2020. Tasted twice, with consistent notes. 750 cases made. –JM
93 Wine Spectator
A big, creamy, shortbread- and white peach-filled version, with extra layers of salted butter, heather and grapefruit pulp driving through the finish. A more muscular style, but with the vivacity and length to pull it off. Best from 2014 through 2020. Tasted twice, with consistent notes. 750 cases made. –JM
Hersteller
Château Pape Clément
Château Pape Clément ist einer der ältesten Grand-Cru-Classé-Weinberge im Bordeaux. Die historischen Wurzeln dieses renommierten Weinguts reichen bis ins 13. Jahrhundert, als es von Bertrand de Goth, Erzbischof von Bordeaux, gegründet wurde. Jahrzehnte später, im Jahr 1305, wurde er zu Papst Klemens V. und gab diesen Namen an sein Château weiter. Im Jahr 1939 wurde das Anwesen von der Familie Montagne erworben, und sein heutiger Besitzer und Betreiber ist der Weinliebhaber Bernard Magrez. Die 32,5 Hektar des Guts, versteckt zwischen den Vororten von Pessac, sind vornehmlich der Rotweinproduktion gewidmet, und nur auf 2,5 Hektar werden weiße Sorten angebaut. Beide Weine zählen jedoch zu den besten der Appellation: Während der Pape Clément Rouge ein dichter, aber zugänglicher Wein ist, ist der Weißwein aus der kleinen Produktionsmenge des Pape Clément Blanc ein eleganter, bemerkenswert komplexer, kremiger Wein mit einer Note junger Eiche. Heute rühmt sich das Château der feinsten Rotweine in Pessac-Léognan und bringt die Essenz seines Terroirs weiterhin mit großer Finesse zum Ausdruck.