Close
Suchen
Filters

Champagne Brut Substance Blanc de Blancs NV 75cl

AOC Grand Cru | Côte des Blancs | Champagne | Frankreich
Ausverkauft

Alle Jahrgänge

NV
Rezensionen & Bewertungen
95 Robert Parker
Selosse’s NV Extra Brut Substance Disg. 04/2013 represents the current state of a solera begun in 1986 and based on the same two sites that inform his basic vintage bottling. (This cuvee is routinely disgorged in the last quarter of each year, but due to the theft of stocks when his cellar was broken into early this year, Selosse interpolated an additional small disgorgement.) “‘Substance’ expresses the blood line,” he explains “whereas ‘Millesime’ expresses individual personality.” There is a sweet as well as toasty sense of nut concentrates; an aura of autumn foliage; decadent lees character; as well as hints of beeswax, toasted buckwheat, peach kernel, smoky black tea, and of course flor. Yet amid all of those arguably oxidative or biologically evolved elements are succulent juiciness of white peach and fresh albeit bittersweet floral perfumes. That the base wines here are exposed to 70% new barrique is not in any way obvious, and what subtle suggestions of lanolin, spice or resin are present merely add new layers to this profoundly multifarious experience. Nor have controlled oxidation or new wood in any way deprived this cuvee of traits that cry out for mineral descriptors. I am forced to refer to “chalk,” “salt,” and “alkali” for lack of better choices, and to point to a maritime sense of depth that helps lead to mouthwatering as well as profoundly layered finishing savor. Insofar as one could both afford it and were lucky enough to locate bottles, this is a wine to return to and wonder about over the next several years, as well as, of course, on the basis of renewed disgorgements.
93 Wine Spectator
Bordering on amber, this Champagne is slightly oxidized in aroma and flavor, yet fresh, with roasted nut, leather and woodsy notes. Full-bodied and firm, with a long, citrusy and woodsy aftertaste. Not a typical Champagne, yet complex and intriguing. Drink now through 2020. 250 cases made. –BS
Hersteller
Champagne Jacques Selosse
Das Champagnerhaus Jacques Selosse zählt zu den wahren Ikonen der Champagne und hat die Region im Sturm erobert, indem es alte Traditionen mit der Kraft neuer Ideen und Ansätze über Bord warf. Gründer war im Jahr 1949 Jacques Selosse, doch sein Sohn Anselme war es, der die jüngste Renaissance in der Champagne herbeiführte. In den späten 1970er Jahren übernahm Anselme das Anwesen in Avize und den von seinem Vater begründeten Ruf und wurde in der Folge zu einem der faszinierendsten Winzer der gesamten Appellation. Er ist eine ungewöhnliche Persönlichkeit von magnetischer Ausstrahlung und verfolgt bei seinen Weinen einen burgundischen Ansatz. Dies bedeutet Weinberge mit niedrigem Ertrag sowie ökologischen Anbau, um Früchte zu erhalten, die so rein und intensiv wie möglich sind. Seine radikalen Vinifikationsprozesse beinhalten neue und alte Eiche, um jeden Grundwein getrennt im Fass zu fermentieren. Seine Weinlese erstreckt sich auf 35 Parzellen, und seine 7,5 Hektar Rebfläche ziehen sich über den Großteil der Appellation, mit Chardonnay-Parzellen in der Côte des Blancs — Avize, Cramant, Oger, Le Mesnil-sur-Oger — und ein paar Parzellen in Montagne de Reims, die der Pinot Noir vorbehalten sind, wie auch in Aÿ, Ambonnay und Mareuil-sur-Aÿ. Dieser eher kleine Erzeuger kreiert Jahr für Jahr einige der überzeugendsten und naturbelassensten Champagner Frankreichs.