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Champagne Brut Nec Plus Ultra 1999 75cl

AOC Grand Cru | Champagne | Frankreich
Ausverkauft

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1999
Rezensionen & Bewertungen
95 Robert Parker
After 1990, 1995 and 1996, the fine fizzing golden-yellow 1999 N.P.U. (Nec Plus Ultra; latin for "There is nothing beyond") is the fourth vintage of this prestige cuvée from Bruno Paillard. Sourced from the four grands crus of Mailly, Verzenay, Oger and Le Mesnil sur Oger, the musts were fermented and aged for 10 months in barriques before the finest 42 barrels were selected for this 50/50 Chardonnay/Pinot Noir cuvée. The Champagne was kept for more than 12 years on the lees before it was disgorged in January 2012 with a small dosage of 4 g/l and spent another year in the cellar before a total of 11508 bottles and 508 magnums was launched on the market. Number 2879 of the 1999 NPU offers a uniquely rich and aromatically very particular bouquet of ripe and dried fruit aromas, dried flowers, potted ginger, candied lemon and orange peel, mandarins, roasted sesame, walnuts, resin and ultra ripe pears (Williams) to name just a few of the steadily developing aromas. The really complex and multi-layered nose leads to a rich, intense, round, voluminous and elegant Champagne of great expression and persistency. Firmly structured and remarkably mineral in the long aftertaste, this is a big character, quite aristocratic but also sensual and harmonious. Unfortunately this modern "classic" is highly expensive but worth a dinner for two. The wine benefits a lot from a certain time in a big wine glass.
93 Wine Spectator
The refined, creamy mousse softens the firm, focused acidity in this elegant Champagne, showing a fine knit and good balance. Offers baked pear, smoke, candied kumquat and pastry notes, revealing a hint of marzipan on the finish. Disgorged January 2012. Drink now through 2025
Hersteller
Bruno Paillard
Als einer der größten Namen in der Champagne verzeichnet das Haus Bollinger seit seiner Gründung 1829 durch Jacques Bollinger und Paul Renaudin ein kontinuierliches Wachtum. Die stärkste Expansion fand Mitte bis Ende der 1990er Jahre unter Führung von Madame Lily Bollinger statt. Heute ist deren Großneffe Ghislain de Montgolfier Geschäftsführer des legendären Weinguts, das sein internationales Renommee vor allem seinem Ehrgeiz verdankt, feine und dabei kraftvolle und komplexe Champagner unter Dominanz von Pinot Noir zu produzieren. Die jahrgangslose Special Cuvée ist betont rassig – ein reicher und fülliger Schaumwein, während die überragenden Grande Année und Grande Anneé Rosé ebenfalls Spitzenränge unter den Champagnern einnehmen. Der beachtenswerte Champagne R.D. (récemment dégorgé oder spät degorgiert) profitiert von bis zu zehn Jahren Hefesatzlagerung. Die kremigen, gar gerösteten Geschmacksnoten machen diesen außergewöhnlich gut ausgewogenen Wein zu einem Aushängeschild Bollingers.