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Ilatraia 2013 75cl

IGT | Toskana | Italien
Ausverkauft
Rezensionen & Bewertungen
97 Robert Parker
Wow. The 2013 Ilatraia jumps right out at you. This is a tremendous effort - I tasted this wine three times blind and it always came out on top. Cabernet Sauvignon (40%) is blended with Petit Verdot (40%) and Cabernet Franc (20%). The complexity and the ever-changing nature of the bouquet is mind-bending. Ilatraia shows enormous depth and sophistication, and it leaves a profound impact. The wine sports deep color saturation with brilliant flashes of dark ruby. The texture is immensely soft, yielding and seamless in its integration. Dark fruit and blackberry is followed by light notes of tobacco, toasted nut and scorched earth. I am in awe of its complexity.<br/>This is perhaps the finest set of wines produced by Barbara Widmer and the excellent team at Brancaia. The 2013 Ilatraia (made with Cabernet Sauvignon, Petit Verdot and Cabernet Franc) is among my top three favorite wines tasted during this September session. The estate completed its conversion to organic farming last year. They have also singled-out a specific vineyard site for the production of a Chianti Classico Gran Selezione that will be released with the 2015 vintage. Brancaia consists of three parcels: The main Brancaia estate in Castellina in Chianti with limestone clay soils that produces powerful and structured wines; The Poppi estate in Radda in Chianti with lighter, well-draining soils that produces higher aromatics; and an estate in Maremma (Morellino di Scansano) for more sun-ripened fruit.
Hersteller
Brancaia
Das Schweizer Ehepaar Brigitte und Bruno Widmer ist Eigentümer dieser 75 Hektar Weinberge von La Brancaia. Das Weingut ist dreigeteilt: so gibt es einen Brancaia von Castellini in Chianti, einen Poppi von Radda in Chianti, und einen weiteren Brancaia von Grosseto in der Maremma. Jedes Grundstück ist mit Sangiovese und den französischen Rebsorten Merlot, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Cabernet Franc, Viognier und Marsanne bestockt. Die drei einzigartigen Parzellen haben vor allem eins gemeinsam: das engagierte Team, dessen Mitglieder alle darauf hinarbeiten, eine noch bessere Traubenqualität zu erzielen. Heute steht La Brancaia unter der Leitung der Tochter der Widmers, Barbara, und ihres Mannes Martin Kronenberg. Das Gut ist weiterhin im Aufwind, nicht zuletzt dank der Produktion vier Roter mit neuen Holztönen, sowie eines frischen Weißweins ohne Eiche.