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Lealtanza Reserva Club 2008 75cl

DOCa | Rioja | Spanien
Ausverkauft

Alle Jahrgänge

2008
Rezensionen & Bewertungen
91 Robert Parker
The 2008 Club Lealtanza Reserva is a limited edition of 48,312 bottles, aged in French oak casks for 18 months. It has an opulent bouquet of kirsch, strawberry and orange zest that gives way to attractive mineral notes underneath. The palate has an effervescent opening with vivacious dark cherries and cassis notes. The tannins are fine and focused with a very elegant, polished finish that has a citric edge. This is a lively, quite precocious Reserva. Drink now-2018. Bodegas Altanza is a relatively recent addition to the Rioja landscape, having been established in 1998. They own around 200 hectares of vine, plus another 50 hectares under contracted vineyards. With respect to their red varieties, they are all 100% Tempranillo. The winery is located just outside the town of Fuenmayor in Rioja Alta, and from the very beginning they have raised their wines through French rather than American oak (which accounts for around 10% of aging vessels). Apart from their top blends, their range utilizes a prudent 15% new oak, i.e. a six-year cycle of barrel usage. You could describe the style of their wines as modern, but with restraint. I will begin with their "Edulis" range, which is sourced from the bodega's own vines and runs parallel to the Lealtanza wines. Edulis is aimed towards a younger generation of wine drinkers and to the off-trade, wines that are easily understandable. Altanza produces two wines aimed at the U.S. market (although they are now also available in Europe). I tasted two wines from the premium "Spanish Artists Collection," which is available in three-packs, each adorned with a different picture of the chosen artist.
Hersteller
Bodegas Altanza
Als relativ neuer Erzeuger wurden die Bodegas Altanza 1998 in dem Städtchen Fuenmayor in der oberen Rioja-Region gegründet. Dabei hatte man von Anfang an eine klare Vision von hochwertigen, temperamentvolleren Rioja-Weinen zu moderaten Preisen. Heute umfasst das ansehnliche Gut über 300 Hektar, wovon 200 Hektar mit Tempranillo bestockt sind und ein weiterer großer Teil des Besitzes der Produktion von Olivenöl vorbehalten ist. Die Weine von hier sind modern und raffiniert. Man folgt traditionellen Vinifikationsverfahren – Fermentierung der Rotweine in Edelstahltanks, mit malolaktischer Gärung in großen Fässern aus Allier-Eiche. Die Weine werden dann in einer Mischung aus neuer und alter Eiche ausgebaut, meist franzsösischer Herkunft, zum Teil aber auch aus Amerika und Russland. In nur wenigen Jahren ist es der Bodega gelungen, einen überragenden Ruf aufzubauen, und neun von zehn ihrer Weine wurden von Robert Parker bereits mit über 90 Punkten bewertet. Von den Spitzenweinen sind viele Lealtanza-Rotweine im klassischen Rioja-Stil, aber mit einer offenkundigen Fruchtpräsenz, die nicht von Eiche übertönt wird. Im Zentrum von Rioja Alta gelegen, produziert die Bodega einige der gefragtesten Reservas dieser Appellation, die sämtlich reich, füllig und delikat sind.