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Rosso di Montalcino 2018 75cl

DOC | Rosso di Montalcino | Toskana | Italien
CHF 63.80
Rezensionen & Bewertungen
94 Robert Parker
Elegant, graceful and fine, the Biondi-Santi 2018 Rosso di Montalcino offers a delicate approach to the senses and it spreads over the palate with polished and silky intensity. The acidity is elevated in this vintage. A handful of historic producers in Montalcino are bringing the Rosso category up to the next level, and the venerable house of Biondi-Santi is one of them. This was a somewhat unusual vintage with prolonged cool spells alternating with moments of intense heat. However, this wine shows even ripening and is quite vibrant and tangy in terms of its acidity. In spectacular Sangiovese style, the wine ends with lingering tones of wild cherry, sweet earth, potting soil and perfumed violet.
92 Vinous
A bright, vibrant red in the glass, the 2018 Rosso di Montalcino takes its time, slowly unfolding to show pretty roses and hints of cherry, leather and Tuscan dust. It’s silky and caressing on the palate, revealing outstanding purity with a vivid display of wild strawberry and minerals. The 2018 then takes a turn toward the savory side, becoming quite mineral yet remaining juicy and remarkably fresh for such a young Rosso. While this is a bit of a departure from the typical “Baby Brunello” style of the Biondi-Santi Rosso, I find it quite attractive and a nice option for enjoying the house style without buying up to the bigger wines.
Hersteller
Biondi Santi

Der Name Biondi Santi, der symbolisch für Montalcino steht, ist schon lange einer der berühmtesten in der Appellation und bringt einige der besten Brunellos der Region hervor. Der derzeitige Önologe Jacopo Biondi Santi geht den Weg weiter, den seine Vorfahren – Clemente, Jacopo, Ferruccio, Tancredi und Franco – auf dem Weingut Il Greppo beschritten haben. Nachdem in der zweiten Hälfte des 19. Jahrhunderts die Reblaus zuschlug, entwickelte die Familie einen spezifischen Klon, der heute die Bezeichnung BBS11 (Brunello Biodi Santi 11) trägt und aus dem ihr einzigartiger Brunello Biondi Santi – Tenuta Greppo gewonnen wird. Die rigorose Klonauswahl ihrer Sangiovese, zusammen mit ihrem nicht-interventionistischen Vinifikationsansatz, hat Weine hervorgebracht, die seit über 200 Jahren äußerst erfolgreich sind. Die Klonstudien werden in Castello di Montepò fortgeführt, einer steinernen mittelalterlichen Burg, die seit der Gründung in den 1880er-Jahren in Familienbesitz ist.