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Brunello di Montalcino Madonna del Piano Riserva 2006 75cl

DOCG | Brunello di Montalcino | Toscana | Italia
Esaurito
Punteggi dei critici
96 Robert Parker
The 2006 Brunello di Montalcino Riserva Madonna del Piano is a huge, towering wine. Waves of vibrant, intensely perfumed fruit hit the palate, backed up by the firm, broad tannins of the vintage. Violets, spices, new leather and licorice develop in the glass, yet the 2006 remains painfully young and stubborn. Clean mineral notes frame a blast of dark cherries, plums and camphor on the palate-staining finish. Readers will need to be especially patient, but the 2006 Madonna del Piano is stacking up to be one of the all-time greats from proprietor Vincenzo Abbruzzese. I followed the wine over the course of two days, during which it continued to improve while seeming to gain freshness and structure. Anticipated maturity: 2016-2026.
92 Wine Spectator
Dark and inky, this wine boasts mushroom, forest floor, tar and dried plum aromas and flavors. There's a serious structure, yet this is well-balanced in the end, if more on the side of concentration and muscularity than finesse. Best from 2014 through 2030. 1,400 cases made. –BS
Produttore
Valdicava
Lungo le colline di Montalcino, tra i principali produttori della regione, la tenuta Valdicava si trova in posizione idilliaca e crea vini straordinari. La proprietà di 10 ettari è utilizzata per produrre vino dal 1953, quando Bramante Abbruzzese portò avanti l'attività di famiglia, quella di mezzadri, in questo appezzamento. Valdicava è in realtà il nome della valle dove la tenuta ha le sue migliori proprietà. Questi lotti - Madonna del Piano, Montosoli, La Casa e Vigna del Lago - producono i più grandi Brunello da vigneto singolo. Oggi la cantina è gestita dal nipote, Vincenzo Abbruzzese che, con grandi ristrutturazioni sia nei vigneti che in cantina, ha trasformato Valdicava in uno dei principali produttori di Brunello di Montalcino. Caratterizzati dal grande equilibrio tra corpo e aroma, i vini sono concepiti secondo i valori tradizionali e realizzati utilizzando le tecnologie più moderne. La coltivazione esclusiva della varietà Sangiovese, unita alla lungimiranza di Vincenzo, ha portato a produrre ineguagliabili Brunello di Montalcino di Valdicava.