Close

Flaccianello della Pieve 2016 75cl

IGT | Colli della Toscana Centrale | Toscana | Italia
Esaurito
Punteggi dei critici
100 Da Robert Parker
97 Da Wine Spectator
95 Da James Suckling
Fontodi's 2016 Flaccianello della Pieve is a masterpiece. This review represents a composite of notes from two separate tasting sessions, one at the winery and a second bottle tasted repeatedly over the course of 24 hours at my own pace. In the case of the second sample, it ended up in a blind flight next to the 2016 Masseto, and as beautiful as that Merlot-based wine is, this wine paints an even more beautiful portrait of a perfect Tuscan landscape, thanks to that tangy Sangiovese typicity. This vintage shows amazing depth and poise, with a sheer sense of elegance that comes from the undisputed quality of fruit achieved in this balanced vintage. The bouquet opens to dark cherry, blue flower and tilled earth. The tannins are taut, almost crunchy, and the wine offers profound pedigree and persistence that is driven by the evident acidity. That depth is what stands out most. Until the 2013 vintage, Flaccianello was aged in barrique for 24 months. After that vintage, six months of the total aging time is spent in botte instead. This 2016 vintage includes a small part from clay amphorae for the first time. This slight change in the relationship of wine to barrel size has resulted in a more elegant and finessed wine. That point is especially underlined in this vintage. Because of cool spring temperatures during the flowering, yields were reduced by 20% in 2016 compared to 2015. Some 65,000 bottles were made.
Produttore
Fontodi
Nella famosa Conca d'Oro di Panzano, le produzioni vinicole tradizionali di Fontodi stupiscono collezionisti e critici da decenni. Fontodi ha la fortuna di avere un terroir unico - caratterizzato da altezze elevate, suolo calcareo scistoso-argilloso, ottima esposizione al sole e, soprattutto, un microclima caldo e asciutto - e di godere dell'impegno profuso da Giovanni Manetti nei vigneti. Di proprietà della famiglia Manetti dal 1968, il retaggio toscano risale a secoli prima, quando la famiglia produceva piastrelle di terracotta. La grande proprietà di 130 ettari è certificata biologica, con 70 ettari dedicati alle viti. Il supporto a lungo termine del vinificatore Franco Bernabei ha influenzato notevolmente anche la fama della cantina, che realizza sei rossi raffinati e un bianco fermentato in botte. Il Flaccianello della Pieve è stato uno dei primi vini Sangiovese toscani in purezza e si colloca costantemente tra i migliori. Il Chianti Classico è un punto di riferimento di Fontodi, difficile da emulare, per non parlare del Chianti Classico Riserva, il Vigna del Sorbo, che è un passo avanti rispetto al resto: un vino toscano autentico, intenso e genuino.