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Flaccianello della Pieve 2009 75cl

IGT | Colli della Toscana Centrale | Toscana | Italia
Esaurito
Punteggi dei critici
96 Wine Spectator
The first impression of this red is purity and finesse, as black currant, raspberry and violet aromas and flavors stay focused and persistent. An earthy leather element and mineral notes chime in on the finish, backed by a vibrant structure. Sangiovese. Best from 2015 through 2032. 5,000 cases made. –BS
94 Robert Parker
The 2009 Flaccianello della Pieve is a bit of a shock to the palate after 20+ older vintages. Still, it is impossible to miss the wine’s striking purity and finesse. Today the 2009 is a bit of a brute, but it should mellow out over the next 5-7 years as the tannins start to soften. Firm tannins frame layers of ripe, juicy fruit in this young, extroverted Flaccianello. Anticipated maturity: 2017-2029. This complete vertical of Fontodi’s flagship 100% Sangiovese Flaccianello was yet another of the remarkable tastings of my recent trip to Tuscany. Flaccianello is an interesting wine because the quality level that is the norm today only really starts around 2001. Prior to that the wines were very good, and sometimes even better than that, but not profound. In 2001 proprietor Giovanni Manetti made the decision to focus on his estate’s best fruit rather than making Flaccianello as a single-vineyard wine. Since then, Flaccianello has routinely been among the most exciting wines in Tuscany. Much of the fruit that now goes into Flaccianello comes from vineyards in the Pecille sub-zone of Panzano with a full southern exposure. Today Flaccianello is 100% Sangiovese, but the first vintages up to and including 1984 have 15% white grapes, as was common at the time. The early vintages up until 1990 spent about one year in French oak barrels, 50% new. In the mid-1990s Manetti increased the period of barrel aging to 18 months with the 1997, and then to 24 months with the 2006. Today the percentage of new barrels is close to 100%. Fontodi Flaccianello Key Points: 1. 100% Sangiovese aged in French oak barrels 2. Since 2001 made from the estate’s best fruit across a number of vineyards in Panzano’s historic Conca d’Oro, prior to that a strict single-vineyard wine. 3. Flaccianello’s status as an icon wine is cemented beginning in 2001 4. One of the more powerful of the 100% Sangioveses from Chianti Classico 5. Aging potential: 20+ years
Produttore
Fontodi
Nella famosa Conca d'Oro di Panzano, le produzioni vinicole tradizionali di Fontodi stupiscono collezionisti e critici da decenni. Fontodi ha la fortuna di avere un terroir unico - caratterizzato da altezze elevate, suolo calcareo scistoso-argilloso, ottima esposizione al sole e, soprattutto, un microclima caldo e asciutto - e di godere dell'impegno profuso da Giovanni Manetti nei vigneti. Di proprietà della famiglia Manetti dal 1968, il retaggio toscano risale a secoli prima, quando la famiglia produceva piastrelle di terracotta. La grande proprietà di 130 ettari è certificata biologica, con 70 ettari dedicati alle viti. Il supporto a lungo termine del vinificatore Franco Bernabei ha influenzato notevolmente anche la fama della cantina, che realizza sei rossi raffinati e un bianco fermentato in botte. Il Flaccianello della Pieve è stato uno dei primi vini Sangiovese toscani in purezza e si colloca costantemente tra i migliori. Il Chianti Classico è un punto di riferimento di Fontodi, difficile da emulare, per non parlare del Chianti Classico Riserva, il Vigna del Sorbo, che è un passo avanti rispetto al resto: un vino toscano autentico, intenso e genuino.