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Romanée St. Vivant 1995 75cl

AOC Grand Cru | Côte de Nuits | Borgogna | Francia
Esaurito
Punteggi dei critici
100 Robert Parker
A consummate perfectionist, Mme. Leroy feels that with the 1995 vintage she has finally understood how to make a stunning Romanee-St.-Vivant. When all the 1995s have reached their respective peaks, Domaine Leroy's Romanee-St.-Vivant (175 cases) will most probably be considered as her greatest wine and one of the best Burgundies ever produced. Tears filled my eyes as I returned, time and again, to my glass. This vineyard is known by the Burgundy cognoscenti as having the most remarkable aromatics to be found, but often lacking volume and texture. Its stunning nose was matched with equally marvelous flavors. Dark ruby/purple colored with engulfing aromas of Asian spices, roses, violets, cassis, and red cherries (intermingled with touches of sweet oak), this medium-to-full bodied wine provided a spiritual, nearly levitating experience. Flavors of chewy dark berries, sweet sauteed mushrooms, and a touch of tar unfolded in this sublimely elegant, complex, deeply concentrated wine. A compelling effort, this classic should be at its best between 2005-2020.
98 Wine Spectator
One of the great wines of the vintage--you'll think it's from another planet. Decadent stuff, this red Burgundy is full-bodied, ripe and sweet-tasting, with savage earth, petrol, tar, cassis, mocha, chocolate and coffee flavors. It boasts incredible concentration and superbly integrated tannins that blanket your palate like velvet. Drinkable now, but will improve through 2020. ?PM
Produttore
Domaine Leroy
Essendo diventato sempre più difficile trovare vini che soddisfino gli alti standard dell'etichetta della Maison Leroy, Madame Lalou Bize-Leroy ha deciso di acquistare i propri vigneti. Riunendo diverse proprietà, fondò Domaine Leroy nel 1988. Oggi i vigneti si estendono su 21 ettari nella maggior parte delle zone classificate Grand Cru e Premier Cru. Seguendo la sua profonda convinzione secondo cui tutto è vivo - dal terreno all'uva fino all'umanità - Lalou Bize-Leroy ha introdotto immediatamente l'agricoltura biodinamica per rispettare il terroir. Questa pratica di coltivazione all'inizio era controversa, ma è ormai un approccio olistico molto conosciuto che si concentra sull'interconnessione del nostro ambiente, tenendo conto anche delle influenze astrologiche e cosmiche. Senza l'utilizzo di fertilizzanti chimici, erbicidi, insetticidi o pesticidi, i vigneti sono curati tutto l'anno e tutto è fatto manualmente. I risultati di questa produttrice esigente in termini di qualità sono stupefacenti. I vini sono estremamente concentrati e raffinati, con una purezza rara che proviene dai vigneti della proprietà.