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Punteggi dei critici
97 Da Robert Parker
96 Da Wine Spectator
Just as this year’s Echezeaux challenges the quality of the Grands-Echezeaux, another surprise of the vintage is a spectacular showing for the 2005 Romanee-St.-Vivant. A startlingly dark, mouth-watering amalgam of purple plum paste, blackberry preserves, bitter chocolate, toasted walnut, soy, and raw beef intrigues the nose. On the palate, this cleaves to the dark side, with viscous, mouth-coating concentration of lightly-cooked black fruits, charred meat, mysterious forest floor complexity, and bitter-sweet florality, but simultaneously delivers a vibratory finish like that of the energetic Grands-Echezeaux. With its palpable extract, profound personality, and refined but abundant tannins, this is surely wine to set aside for at least a decade. Once the grapes in these fabled vineyards had reached a potential alcohol of 13%, reports Aubert de Villaine, he was ready to pick, because conditions had seldom been so conducive to perfect ripeness (including that of the stems). It was all done in a week, commencing with La Tache and Romanee Conti, and finishing on September 23 with Romanee-St.-Vivant (and Montrachet, on which I shall report at a future date). De Villaine intended to bottle in March or April by gravity in six-barrel lots, as has become general practice here over the past decade.
Produttore
Domaine de la Romanée Conti
La tenuta vinicola più iconica non solo della Borgogna, ma di tutta la Francia, se non del mondo intero. Con il monopolio dei due vigneti più grandi - Romanée-Conti e La Tâche - e con una generosa quantità di altri vigneti a Vosne-Romanée e oltre, la tenuta si è assicurata da lungo tempo uno status venerato, pur essendo totalmente discreta e perfino modesta. La Casa è di proprietà delle famiglie Villaine e Leroy-Roch, con Aubert de Villaine alla guida della tenuta fin dal 1974, ma può far risalire le proprie radici al XIII secolo, quando i monaci di Saint-Vivant piantumarono le prime viti. La tenuta è biologica dagli anni Ottanta e biodinamica dagli anni Novanta. Indubbiamente, è anche la tenuta più famosa nella regione ad adottare (e ad averlo sempre fatto) la fermentazione a grappoli interi, una tecnica tradizionale sempre evitata da Henri Jayer, ma che in anni recenti ha ispirato molti altri viticoltori. Allen Meadows, probabilmente l’esperto di Borgogna e il critico più competente del mondo, ha dato un punteggio perfetto a un solo vino: il Romanée-Conti del 1945.