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Pavie Decesse 2009 75cl

Grand Cru Classé | St. Emilion | Bordeaux | Francia
Esaurito
Punteggi dei critici
98 Robert Parker
Bottled the week of January 16 (a week before I tasted it), the 2009 Pavie Decesse (from a tiny 9-acre vineyard on the limestone slopes above Pavie) is an uncommonly fat, succulent, rich, 1,000-case cuvee with 14.3% alcohol. It boasts an inky/blue/purple hue along with notes of incense, spring flowers, roasted espresso, chocolate, licorice, blackberries and blueberries. Even though it is aged in 100% oak, the wood is virtually non-existent. An inky blend of 90% Merlot and 10% Cabernet Franc, the wine exhibits a flawless integration of acidity, alcohol and tannin. This opulent, viscous, thick, juicy St.-Emilion will be accessible in 5-7 years and last for three decades.
96 Wine Spectator
Terrifically rich yet beautifully rendered, with precise linzer torte, currant paste, fig sauce and pain d'épices aromas and flavors that cascade through the voluptuous finish. Beautifully polished, with a huge core of pure fruit in reserve that should blossom with extended cellaring. Best from 2016 through 2031. 0500 cases made. –JM
17 Rene Gabriel
Tiefes Purpur, satt in der Mitte, Granatschimmer am Rand. Wirkt etwas alkoholisch zu Beginn, rote Pflaumen und Waldbeeren, einen feinen Ruby-Portschimmer zeigend. Im Gaumen viel Frucht, extrem konzentriert, aber trotz der Reife erstaunlich rotbeerig bleibend, leicht mehlige Zunge. Ein grosses Potential aber das Ding singt (noch?) nicht so richtig. warten (2016 - 2028)
Produttore
Château Pavie Decesse
Ingiustamente messo in ombra dal celebre fratello maggiore Pavie, Château Pavie-Decesse, degli stessi proprietari, produce vini potenti, densi e sontuosi sotto la guida di Gérard Perse. Acquisita solo un anno prima di Pavie, nel 1997, la proprietà Grand Cru Classé condivide sostanzialmente lo stesso terroir del famoso Château e coltiva Merlot, Cabernet Franc e Cabernet Sauvignon. Nel centro del sotto-distretto di Côtes, i vigneti sormontano l'altopiano di Saint-Émilion. Il substrato calcareo si esprime nelle fresche note floreali e minerali, rendendo i vini di Pavie-Decesse molto particolari. Realizzati in vero stile Perse, i rossi ricchi e opulenti hanno da sempre una forma più rigorosa e più compatta, ricca di frutti neri dolci e speziati. Prodotto con lo stesso spirito di magnificenza, rivaleggiando anche con i Gran Cru di Bordeaux, Pavie-Decesse è un assemblaggio di Merlot e Cabernet Franc da invecchiamento, con tannini notevoli e note di legno al profumo di vaniglia.