95 Robert Parker
Tasted at the Mouton-Rothschild vertical in London, the 2008 Mouton Rothschild has always been in the shadow of the ensuing couple of vintages, but I was not the only person at this tasting that commented upon the class in show here. It replicated previous showings: cedar and graphite present and correct, though accompanied by something a little more exotic - eucalyptus maybe? The palate is beautifully balanced, very detailed and extremely fresh. This conveys so much energy and animation before reverting towards a more classic and structured, pencil lead finish. Those in the know will stash up on the 2008 Mouton Rothschild because it is destined to turn into one of the "dark horses" of the decade. Tasted May 2016.
18 Rene Gabriel
40 % Grand Vin. 83 % Cabernet Sauvignon, 17 % Merlot. Produktion: 160'000 Flaschen. Das ist genau halb so viel wie beim Jahrgang 1970! Mitteldunkles Granat, recht satt in der Mitte. Aromatisches Bouquet mit viel Wärme im ersten Nasenansatz, Arabicakaffee, dunkles, frisch gebackenes Brot, Pflaumen, Cassis, Giandujaschokonoten, Zedernduft und dominikanischer Tabak, über alles einen feinen Caramelfilm zeigend. Süsser Gaumen, deutliche Mouton-Röstnoten, die Tannine sind - trotz innerem Rückhalt - schon recht angerundet und geben so diesem Wein bereits in der Primeurverkostung recht viel Sex-Appeal, im Finale Lakritze, Holunder und Cassisnoten, doch auch hier ist wieder eine gehörige Portion Schoko dabei. Ein grosser Mouton der in der Genussreife auf 19/20 steigen kann. 09: Nochmals im Herbst mit einer ADV-Gruppe auf Mouton verkostet. Volles blau bis schwarzbeeriges Aroma mit der typischen Moutonsüsse. Wunderschöner grosser Mouton, dem dann hinten doch ein Bisschen Aromendruck fehlt. Irgendwie schrieb ich noch das Wort "Chambertin" dazu! warten (2018 - 2038)
94 Wine Spectator
Pure, unadulterated Cabernet, with blackberry, black currant and fig fruit seamlessly held together by mouthwatering acidity, fine-grained grip and backed by a long, smoldering finish of tobacco and iron. Dense but rounded, with the length to last a decade or more in the cellar. Best from 2013 through 2022. –JM .