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Montrose 1981 75cl

2eme Grand Cru Classé | St. Estephe | Bordeaux | Francia
CHF 139.45
Punteggi dei critici
89 Robert Parker
Tasted from double magnum at the Stamford vertical tasting, the 1981 Montrose should be considered one of the go-to wines of this off-vintage. Perhaps the larger format played a part, nevertheless I warmed to the fresh and lively aromatics: black fruit, Hoi Sin, some blueberry and fresh mint developing with time in the glass. In fact, had I tasted this blind I would have averred it was the 1982! The palate is very well balanced with a fresh line of acidity, lively black fruit tinged with iodine and cedar. Whilst not persistent in the mouth, there is respectable weight and you soon find yourself reaching for that rapidly emptying wine glass for another sip. Could this be the one Bordeaux growth where the 1981 outpaces the succeeding vintage? Tasted May 2016.<br/>
89 Robert Parker
Tasted from double magnum at the Stamford vertical tasting, the 1981 Montrose should be considered one of the go-to wines of this off-vintage. Perhaps the larger format played a part, nevertheless I warmed to the fresh and lively aromatics: black fruit, Hoi Sin, some blueberry and fresh mint developing with time in the glass. In fact, had I tasted this blind I would have averred it was the 1982! The palate is very well balanced with a fresh line of acidity, lively black fruit tinged with iodine and cedar. Whilst not persistent in the mouth, there is respectable weight and you soon find yourself reaching for that rapidly emptying wine glass for another sip. Could this be the one Bordeaux growth where the 1981 outpaces the succeeding vintage? Tasted May 2016.<br/>
14 Rene Gabriel
02: In einem Mischlot einer Auktion war eine Magnumflasche Montrose 81 dabei. Missmutig öffnete ich die Flasche, war dann aber doch positiv überrascht. Eher helle Farbe mit wenig Farbtiefe; orange Reflexe, aber doch sehr intakt für einen 20jährigen Wein. Offenes, würziges Médoc-Bouquet; erdige Noten, abgeklungene Frucht. Im Gaumen leichter Körper, deshalb werden die etwas metallischen, knochigen Konturen der Struktur deutlich sichtbar. Als Esswein aber doch herrlich zu trinken, legte mit Luftzutritt sogar noch zu. (16/20). 11: Deutlich aufhellend, noch intakt. Unsaubere Fasstöne, moosig und abgestanden. Zeigt eine recht gute Substanz, mehliger Körper, Daraus hätte man mehr machen können, denn die Ansätze wären recht gut. Vielleicht hilft längeres Dekantieren um den Muff zu absorbieren. austrinken
14 Rene Gabriel
02: In einem Mischlot einer Auktion war eine Magnumflasche Montrose 81 dabei. Missmutig öffnete ich die Flasche, war dann aber doch positiv überrascht. Eher helle Farbe mit wenig Farbtiefe; orange Reflexe, aber doch sehr intakt für einen 20jährigen Wein. Offenes, würziges Médoc-Bouquet; erdige Noten, abgeklungene Frucht. Im Gaumen leichter Körper, deshalb werden die etwas metallischen, knochigen Konturen der Struktur deutlich sichtbar. Als Esswein aber doch herrlich zu trinken, legte mit Luftzutritt sogar noch zu. (16/20). 11: Deutlich aufhellend, noch intakt. Unsaubere Fasstöne, moosig und abgestanden. Zeigt eine recht gute Substanz, mehliger Körper, Daraus hätte man mehr machen können, denn die Ansätze wären recht gut. Vielleicht hilft längeres Dekantieren um den Muff zu absorbieren. austrinken
Produttore
Château Montrose
Producendo Bordeaux eccezionali anno dopo anno, questa proprietà di 95 ettari, Château Montrose, è classificata Deuxième Cru nella classificazione di Saint-Estèphe. Appena a nord di Pauillac, Montrose è situato in un appezzamento ghiaioso e ben drenato lungo l'estuario della Gironda per oltre un chilometro. Il microclima locale, unico a Montrose, mitiga le temperature, proteggendo le viti dal gelo devastante e dalle ondate di calore altrettanto distruttive. Questi vigneti sparpagliati, piantati sui terroir vinicoli più privilegiati del mondo, sono di proprietà di Martin e Olivier Bouygues dal 2006. Dal 2012 gestisce la proprietà Hervé Berland, l'ex amministratore delegato di Mouton Rothschild. Questo spettacolare Château di Saint-Estèphe produce tre vini immensi, potenti, fitti e longevi. Il vino principale, Montrose, è un rosso carnoso, monumentale e persuasivo.