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Champagne Brut Nec Plus Ultra 1999 75cl

AOC Grand Cru | Champagne | Francia
Esaurito

Altre annate

1999
Punteggi dei critici
95 Da Robert Parker
93 Da Wine Spectator
91 Da James Suckling
After 1990, 1995 and 1996, the fine fizzing golden-yellow 1999 N.P.U. (Nec Plus Ultra; latin for "There is nothing beyond") is the fourth vintage of this prestige cuvée from Bruno Paillard. Sourced from the four grands crus of Mailly, Verzenay, Oger and Le Mesnil sur Oger, the musts were fermented and aged for 10 months in barriques before the finest 42 barrels were selected for this 50/50 Chardonnay/Pinot Noir cuvée. The Champagne was kept for more than 12 years on the lees before it was disgorged in January 2012 with a small dosage of 4 g/l and spent another year in the cellar before a total of 11508 bottles and 508 magnums was launched on the market. Number 2879 of the 1999 NPU offers a uniquely rich and aromatically very particular bouquet of ripe and dried fruit aromas, dried flowers, potted ginger, candied lemon and orange peel, mandarins, roasted sesame, walnuts, resin and ultra ripe pears (Williams) to name just a few of the steadily developing aromas. The really complex and multi-layered nose leads to a rich, intense, round, voluminous and elegant Champagne of great expression and persistency. Firmly structured and remarkably mineral in the long aftertaste, this is a big character, quite aristocratic but also sensual and harmonious. Unfortunately this modern "classic" is highly expensive but worth a dinner for two. The wine benefits a lot from a certain time in a big wine glass.
Produttore
Bruno Paillard
Bruno Paillard, con il suo innegabile spirito pionieristico, è uno dei produttori moderni di Champagne di maggior successo della regione. Bruno è nato a Reims nel 1953 da una famiglia di broker e coltivatori di Champagne. Seguendo le orme della sua famiglia, ha lavorato come broker per 6 anni durante gli anni ‘70, prima di decidere di creare uno Champagne tutto nuovo: uno che andasse oltre tutto ciò che esisteva in termini di purezza ed eleganza. All’età di 27 anni, Bruno affittò una cantina e lavorò per tre anni, selezionando accuratamente le uve da coltivatori indipendenti, sperimentando per cercare il suo stile personale, fino a quando non riuscì a raggiungere l’obiettivo. E in un periodo incredibilmente breve, attirò l'attenzione di tutto il mondo per la sua incredibile qualità. Oggi produce circa 500.000 bottiglie distribuite in un’ampia gamma di stili, dai vini multivintage agli Champagne millesimati e Blanc de Blancs. Paillard offre anche una vecchia collezione di sboccatura (più bottiglie dello stesso champagne, sboccate in tempi diversi), che consente a collezionisti e consumatori di provare un particolare vino nelle varie fasi del suo sviluppo.