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Tre 2012 75cl

IGT | Toscana | Italia
Esaurito
Punteggi dei critici
88 Wine Spectator
A dusty, granular feel to the tannins shapes the cherry, almond and earth flavors. Feels a bit pinched on the finish now, but there's intensity, freshness and length. Sangiovese, Merlot and Cabernet Sauvignon. Best from 2016 through 2025. 20,000 cases imported. –BS
87 Robert Parker
Mostly Sangiovese with 20% Merlot and Cabernet Sauvignon, the 2012 Tre is reminiscent of a Chianti Classico in terms of appearance and aromas. It shows a bright ruby color with layers of tilled earth, blue flower and cherry fruit. I found the 2012 to be softer and less focused compared to some of the highly energetic vintages of the past like 2007 and 2010. Winemaker Barbara Widmer characterizes the 2012 vintage as hot and dry, especially at the peak of summer. This led to reduced yields (of about 15% overall) and thicker skins on the grapes. High polyphenolic levels and supple extracts are impossible to miss in the two wines made that year: Ilatraia and Tre.
Produttore
Brancaia
Sicuramente il nome Giacomo Bologna è diventato sinonimo di Barbera d'Asti. Fu tra i più grandi innovatori e personalità piemontesi. Ereditò i vigneti, il soprannome "Braida" e la passione per la viticoltura e la vinificazione dal padre, Giuseppe Bologna. Nel 1961 Giacomo creò così Braida a Rocchetta Tanaro. Giacomo è ricordato per il suo spirito determinato e la sua fiducia nel potenziale della Barbera. Fu uno dei primi a utilizzare le botti di rovere francese per vinificare le uve migliori, facendo crescere la qualità complessiva da tradizionale Barbera da tavola a un buon vino. Fu anche uno dei primi produttori piemontesi a esportare i propri vini, presentando i vini italiani al mercato mondiale. Oggi la tenuta è gestita da un'altra generazione di enologi, Raffaella e Giuseppe Bologna. La loro Barbera più importante, Bricco dell'Uccellone, creata nel 1982, fu la prima Super-Barbera e fa parte dei vini italiani insuperabili a livello mondiale.