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Terra di Lavoro 2012 75cl

IGT | Roccamonfina | Italia
Esaurito
Punteggi dei critici
94 Robert Parker
From a ten hectare vineyard, the 2012 Roccamonfina Terra di Lavoro touches on many of the glory points that made this such an important cult wine for Campania. Although 2012 was a hot vintage, this wine shows an impressive sense of balance and elegance. This is especially apparent on the nose where it delivers blasts of dark fruit, balsam herb, tar, licorice and volcanic ash with meticulous precision. The fruit is layered, soft and ripe. In fact, the mouthfeel is the wine's best asset. Its fine tannins offer enormous structure, but they are soft and yielding at the same time. This is an open and honest expression of Aglianico (80%) and Piedirosso that has only just begun its long evolution. <br/><br/>Terra di Lavoro is a wine that helped to put Campania on the enological fast track it enjoys today. This was Campania's first great cult wine since its first year of production in 1994. It has since become a banner for the region. Thanks to this wine and his other projects, consulting winemaker Riccardo Cotarella is an important presence in the region and has done much to cement a style of winemaking that is heavily associated with Campania. Owners Arturo and Dora Celentano tell me that Riccardo helped them set the blend twenty years ago in order to prioritize indigenous grapes (at a time when international grapes were in high fashion). They also wanted to highlight the unique traits of their volcanic soils. Over the years, Campania's wines have changed and evolved. But, Terra di Lavoro has remained true to it origins. This blend of 80% Aglianico and 20% Piedirosso has seen a few problematic vintages over the course of time. The 2009 vintage tasted here shows some distant Band Aid like notes. Yet, the 2001 that I also revisited is absolutely breathtaking.<br/>
92 Wine Spectator
Rich and expressive, with sappy black cherry and currant fruit, a tarry, mineral-tinged underpinning and accents of black licorice drop, wild herb, graphite and mocha, all wrapped around fine-grained tannins. Elegant and supple overall, with a long, aromatic finish. Aglianico. Drink now through 2025. 5,000 cases made.
Produttore
Azienda Agricola Galardi
Fattoria Galardi è di proprietà di un gruppo ambizioso di cugini, Maria Luisa Murena, Arturo e Dora Celentano e Francesco Catello. Tutti si dedicano alla produzione di vino di grande qualità, anche se ciò significa produrre una sola etichetta. Situati sulle pendici vulcaniche della Campania, i vigneti si trovano tra i castagni, a 400 metri sul livello del mare. I terreni beneficiano delle brezze del Mediterraneo e della grande esposizione al sole, ma il terroir non è sempre collaborativo. L’unico vino prodotto, l’emblematico Terra di Lavoro, riflette le sfide poste dalla coltivazione in queste condizioni estreme e sui suoli rocciosi. Si tratta del primo grande vino di culto della Campania, che è stato commercializzato per la prima volta nel 1994 e da allora ha continuato ad affascinare e attirare gli appassionati di vino. Il consulente enologo Riccardo Cotarella ha lasciato un'impronta indelebile sia sulla cantina Galardi che sulla regione nel suo insieme, ridefinendo lo stile di vinificazione della Campania.