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Terra di Lavoro 2010 75cl

IGT | Roccamonfina | Italia
Esaurito
Punteggi dei critici
97 Robert Parker
I hope one day to have another chance to taste a vertical of Roccamonfina Terra di Lavoro because I have a strong feeling the 2010 will occupy a place among the very finest vintages produced on this tiny vineyard on the slopes of the Roccamonfina volcano. An exotic melange of tar, smoke, graphite, blackberry jam and savory herbs explode from the glass. The 2010 is intense and full-bodied, yet also incredibly elegant. A big, breathtaking wine, the 2010 continues to build all the way through to a deeply resonant, expressive finish. I would choose to leave this uttterly beguiling Campanian red alone for the better part of a decade, but readers are going to have a very hard time excercising that patience. This is a fabulous effort from proprietors Arturo and Dora Celentano, and their long-time winemaker Riccardo Cotarella. Anticipated maturity: 2020-2040. Galardi fans, of which I am one, will be delighted to learn that the estate plans to introduce a second wine beginning with the 2013 harvest, which is great news, considering the flagship Terra di Lavoro typically ages at a glacial pace.
93 Wine Spectator
A dark, beefy red, with layers of game, underbrush and wild herb to the dark blackberry, cassis and plum skin notes. Full yet fine tannins add grip, as the fruit and hints of mocha and ash highlight the finish. Best from 2014 through 2025. 5,500 cases made. - NW (December 31, 2012)
Produttore
Azienda Agricola Galardi
Fattoria Galardi è di proprietà di un gruppo ambizioso di cugini, Maria Luisa Murena, Arturo e Dora Celentano e Francesco Catello. Tutti si dedicano alla produzione di vino di grande qualità, anche se ciò significa produrre una sola etichetta. Situati sulle pendici vulcaniche della Campania, i vigneti si trovano tra i castagni, a 400 metri sul livello del mare. I terreni beneficiano delle brezze del Mediterraneo e della grande esposizione al sole, ma il terroir non è sempre collaborativo. L’unico vino prodotto, l’emblematico Terra di Lavoro, riflette le sfide poste dalla coltivazione in queste condizioni estreme e sui suoli rocciosi. Si tratta del primo grande vino di culto della Campania, che è stato commercializzato per la prima volta nel 1994 e da allora ha continuato ad affascinare e attirare gli appassionati di vino. Il consulente enologo Riccardo Cotarella ha lasciato un'impronta indelebile sia sulla cantina Galardi che sulla regione nel suo insieme, ridefinendo lo stile di vinificazione della Campania.