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Poggio ai Ginepri 2014 75cl

DOC | Bolgheri | Toscane | Italie
Épuisé
Évaluations et Scores
89 Wine Spectator
Black currant, cherry, licorice and sweet herb aromas and flavors highlight this juicy, balanced red. Firm and long, with a lingering fruity aftertaste. Drink now through 2020. 10,000 cases made.
88 Robert Parker
The 2014 Bolgheri Rosso Poggio ai Ginepri opens to a streamlined approach that is due in part to the subtle nature of this cool vintage and in part to the easy winemaking style. This Bolgheri Rosso is made up of 40% Cabernet Sauvignon, 30% Syrah, 20% Merlot and 10% Petit Verdot, and was aged in oak for eight months. It offers immediate appeal and a less formal drinking style that makes it an ideal companion for grilled meat or sausage. The bouquet is redolent of dark fruit and red cherry, and there is a pretty point of refreshing acidity on the close.<br/><br/>There have been some big changes at Tenuta Argentiera this year. The estate changed ownership with the previous shareholders passing a majority stake over to Stanislaus Turnauer, an Austrian entrepreneur who heads Constantia Industries that makes innovating building materials. The Fratini brothers (the previous owner) have maintained ownership of the villa and Federico Zileri stays on as general manager. Tenuta Argentiera is one of Italy's most beautiful properties with 500 hectares of land that edge right up to the Tuscan seacoast lined with centuries-old olive groves and cypress trees. The property has 75 hectares of vines that are now entering their prime production years. According to Italian press, vineyard land in the Bolgheri DOC appellation sells from 350,000 to 500,000 Euros per hectare.
Producteur
Tenuta Argentiera
Depuis la plaine jusqu’aux collines de la Toscane, la Tenuta Argentiera s’étire le long de la côte de la Haute Maremme, à environ 100 km au sud-ouest de Florence, ville adorée des Italiens. Bien que née en 1999 d’un partenariat avec Antinori, dont les terres sont attenantes, cette propriété appartient aujourd’hui exclusivement aux frères Fratini, Corrado et Marcello. Sur ses 500 hectares au total, 75 ha sont plantés de cépages typiquement bordelais, à savoir le cabernet-sauvignon, le cabernet franc, le merlot et la syrah. A cheval sur les zones DOC Bolgerhi et IGT Toscana, la « tenuta » a dévoilé son premier millésime en 2003. Aujourd’hui, ses vins reflètent toujours autant ce terroir de prédilection de la Maremme sur lequel Argentiera est implanté. Le haut de gamme en DOC Bolgheri Superiore, Argentiera, se présente comme un assemblage rouge riche, mûr et soyeux issu de raisins ayant fait l’objet des soins les plus attentifs au domaine, avec une prédominance de cabernet-sauvignon. Deux autres DOC Bolgheri, Villa Donaratico et Poggio ai Ginepri, y voient également le jour, de même qu’un 100% merlot, Bartholomäus.