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Évaluations et Scores
99 James Suckling
Opulent and complex, with dark fruits such as plums and blackberries. Milk chocolate. Dried herbs too. Black olives. Stunning nose. Full bodied, with firm and chewy tannins, but a very creamy texture, and lots of milk chocolate, berry and mineral character. It goes on for minutes. Clear and powerful. Savory and salty. One of the best Massetos ever.
19 Rene Gabriel
Sattes Purpur mit lila Reflexen. Die Nase ist ein extrem konzentrierter Beeren-Cocktail, Himbeeren, Waldhimbeeren aber auch roten, reifen Kirschen. Der Merlot wirkt dabei wie parfümiert. Im zweiten Ansatz gar Cassistöne vermittelnd. Insgesamt ist das Nasenbild aber nicht so überheblich wie bei anderen Jahrgängen. Im Gaumen schier überfruchtig, saftig und durch seine bereits gefundene Balance viel Eleganz vermittelnd. Was braucht es für einen ganz grossen Wein? Power und Finesse! Das hat dieser betörende Masseto auf jeden Fall. 19/20 trinken Es begann
19 Rene Gabriel
Sattes Purpur mit lila Reflexen. Die Nase ist ein extrem konzentrierter Beeren-Cocktail, Himbeeren, Waldhimbeeren aber auch roten, reifen Kirschen. Der Merlot wirkt dabei wie parfümiert. Im zweiten Ansatz gar Cassistöne vermittelnd. Insgesamt ist das Nasenbild aber nicht so überheblich wie bei anderen Jahrgängen. Im Gaumen schier überfruchtig, saftig und durch seine bereits gefundene Balance viel Eleganz vermittelnd. Was braucht es für einen ganz grossen Wein? Power und Finesse! Das hat dieser betörende Masseto auf jeden Fall. 19/20 trinken Es begann
97 Robert Parker
The 2008 Masseto is another huge wine. It boasts tons of energy in a tense, inward style I can only describe as implosive, as if the wine is holding back all of its energy. A deep core of black fruit, grilled herbs, licorice and new leather emerges from time to time, but the tannins are still imposing. There is no shortage of pedigree. I fully expect the 2008 to develop into one of the great Massetos. Needless to say, it will be interesting to taste the 2008 in vertical tastings in the future. Anticipated maturity: 2018-2033.<br/><br/>The 2009 vintage was not easy at Tenuta dell’Ornellaia because of the scorching hot summer. Readers may want to take a look at my video interview with Axel Heinz for more on the 2009 vintage.<br/>
93 Wine Spectator
A dark, extracted red, offering plenty of juicy plum, blackberry and violet notes framed by vanilla and toast. Squarely in the modern camp, yet this works. The tannins are slightly gritty now, but should mesh with time. Merlot. Best from 2014 through 2024. 400 cases imported. –BS .
93 Wine Spectator
A dark, extracted red, offering plenty of juicy plum, blackberry and violet notes framed by vanilla and toast. Squarely in the modern camp, yet this works. The tannins are slightly gritty now, but should mesh with time. Merlot. Best from 2014 through 2024. 400 cases imported. –BS .
Producteur
Masseto
Indiscutablement, Masseto est reconnu comme l’un des vins italiens les plus emblématiques. Cette micro parcelle unique de 7 hectares, sur un terroir riche en argile du Pliocène, bénéficie d’un climat méditerranéen clément et de douces brises maritimes : c’est ici que naît Masseto. Le vignoble, positionné sur un coteau en pente douce, se scinde en trois secteurs, dont la teneur en argiles varie d’un terroir à l’autre. Ce sont ces variantes en matière de sols, de climat, de topographie et de traditions qui constituent le terroir magnifique de Masseto. Celui-ci fait ensuite l’objet de soins attentifs de la part d’une équipe passionnée et dévouée qui aborde chaque étape de la récolte et de la vinification avec minutie. Fruits d’une quête d’excellence, ces différentes composantes s’unissent pour créer un vin hors pair, doté d’une complexité impressionnante et d’une élégance sublime.