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Champagne Brut Vintage 1996 75cl

AOC | Champagne | France
Épuisé
Évaluations et Scores
99 Wine Spectator
A powerful, majestic Champagne. Deep and compelling, with aromas of whole-grain toast, coconut and dried citrus that draw you in. Lean and racy on the palate, with a creaminess that's yet to be integrated. A classic '96, with ripe, exotic aromas and a steely structure. Still a baby, with the long, resonant finish confirming its potential. Best from 2009 through 2040. 10,000 cases made. ?BS
98 Robert Parker
The real surprise among Krug?s 1996s is the 1996 Vintage, which is drinking beautifully, even among this rarified air of single-vineyard Champagnes. The 1996 Vintage is explosive and creamy, with just the right balance of power, richness and freshness. The mousse is perhaps just a touch less refined than in the 1996 Clos du Mesnil and Clos d?Ambonnay, but it is also perfectly measured with the wine?s exuberant personality. This multi-dimensional, textured Champagne is at the early part of its drinking window and promises to deliver an incredible drinking experience over the coming decades. The take-away from this flight of 1996s from Krug is simple. Although the 1996 Vintage can?t possibly be described as inexpensive, it shows exceptionally well next to its much more expensive brethren and clearly delivers a similar level of quality. Readers who have the opportunity to pick up this wine should not hesitate. It is a gem. No disgorgement date provided. Anticipated maturity: 2009-2036.
Producteur
Krug
Faisant indiscutablement figure de maison de champagne la plus prestigieuse parmi les grands noms, Krug élabore les cuvées les plus convoitées au monde. En 1999, elle a été cédée au conglomérat multinational de biens de qualité supérieure LVMH, bien que plusieurs membres de la famille aient continué à siéger au conseil d’administration. Depuis six générations, la maison prolonge l’héritage du fondateur Joseph Krug, Olivier Krug incarnant la continuité familiale depuis 2009. Afin de préserver sa passion et un savoir-faire unique, la maison limite volontairement sa production de manière à garantir la qualité inégalée de ses vins. Nous sommes ici en présence de champagnes véritablement exceptionnels, issus de parcelles sélectionnées avec minutie, habilement assemblés par le Chef de Cave de Krug, Eric Lebel et le comité de dégustation. Les vins évoluent ensuite lentement, donnant naissance à des assemblages structurés et impressionnants. La maison a été la première à employer le terme « multi-millésime », à la place de non millésimé pour qualifier sa Grande Cuvée. Cet assemblage exclusif est issu de pas moins de 10 millésimes différents et élevé sur lies pendant au moins 6 ans avant d’être assemblé pour créer le style Krug. La maison élabore également un vin rare à partir d’une seule parcelle, le Clos de Mesnil, de même qu’un rosé très qualitatif.