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Flaccianello della Pieve 2017 75cl

IGT | Colli della Toscana Centrale | Toscane | Italie
Épuisé
Évaluations et Scores
97 Vinous
The 2017 Flaccianello della Pieve is fabulous. Dark, sensual and enveloping, the 2017 captures the essence of the house style in its textural richness and baritone inflections. Black cherry, plum, spice, new leather, licorice and chocolate infuse the 2017 with tremendous richness. The 2017 spent 18 months in barrique followed by 6 months in cask, the same aging regime as the Vigna del Sorbo, but with a bit more new oak. That approach worked very well, as the Flaccianello stands out for its exceptional textural elegance and finesse. It is a positively stellar wine.
96 Robert Parker
The Fontodi 2017 Flaccianello della Pieve is a standout wine of the dry vintage. This pure Sangiovese opens to a dark garnet color with more visible concentration and density compared to recent past editions. This is a beautiful wine with pliant tannins, dark fruit richness, balanced acidity and a fruit-forward 15% alcohol content. The wine is big and bold when weighed on the Flaccianello scale (and even more so when weighed on the Sangiovese scale) with dark cherry, plum, spice, violet, chalk and campfire ash. Despite that power and inner opulence, this wine adds that zesty Sangiovese character with fresh acidity and an energized approach. This Flaccianello is whole and complete with the natural firmness and structure to hold it steady during the aging process. A small part of amphorae-aged fruit is added to the blend.
Producteur
Fontodi
Issues du célèbre Conca d’Oro ou « bassin d’or » de Panzano, les cuvées traditionnelles proposées par Fontodi émerveillent collectionneurs et critiques depuis des décennies. Fontodi bénéficie de deux avantages majeurs. Tout d’abord, il est implanté sur un terroir unique, composé de sols calcaires argilo-schisteux, d’altitudes élevées, d’une belle exposition au soleil et, surtout, d’un microclimat chaud et sec bénéfique. Mais il profite aussi du dévouement dont fait preuve Giovanni Manetti à la vigne. Cette propriété viticole n’est entrée dans le patrimoine des Manetti qu’en 1968, mais les origines toscanes de cette famille de producteurs de tomettes en terre cuite remontent à plusieurs siècles. Sur une superficie étendue de 130 hectares certifiés biologiques, 70 ha sont dédiés au vignoble. L’implication de longue date de l’œnologue Franco Bernabei a joué un rôle primordial dans la renommée du domaine qui produit six rouges raffinés et un blanc fermenté en barriques. Flaccianello della Pieve s’est positionné comme l’une des premières cuvées 100% sangiovese en Toscane, et elle est encore régulièrement classée parmi les meilleures. Le Chianti Classico de Fontodi est une référence incontournable, toujours aussi difficile à égaler. Sans parler du Chianto Classico Riserva, Vigna del Sorbo, un vin toscan intense et authentique au caractère affirmé, qui se place un cran au-dessus des autres.