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Percarlo 2018 300cl

IGT | Toscane | Italie
CHF 539.40

Tous les millésimes

2017 2018
Évaluations et Scores
95 Robert Parker
The organic 2018 Percarlo is all Sangiovese from a special 30-hectare site that sees a mix of typical Tuscan soils at a breezy 270 meters in elevation. Before oak aging, the wine is fermented in a combination of stainless steel and cement. Percarlo reveals a luxuriously rich and dense quality. The wine's profound intensity is built by deep fruit and elegant mineral etchings. The bouquet is outstanding. However, the only distraction is the dry or powdery tannin that I enjoyed to a lesser extent (with the powerful 15% alcohol content). Exactly 18,352 bottles were made, with various large formats included in that number.
94 Wine Spectator
A dense, tightly wound red, with tar, olive and tobacco aromas giving way to dusty cherry and plum flavors. Vibrant and firms up on the mineral-laden finish. A bit angular now, yet with fine potential. Best from 2024 through 2040. 850 cases made, 200 cases imported.
Producteur
Fattoria San Giusto
Installé dans la partie la plus au sud de l’aire du Chianti Classico, San Giusto a Rentennano était à l’origine un monastère médiéval habité par des sœurs cisterciennes ; et s’appelait alors San Giusto alle Monache (« des sœurs »). La partie la plus ancienne a été érigée au début du 13ème siècle et certaines parties des anciennes fortifications sont toujours intactes, notamment les remparts à créneaux, les barbacanes immenses et les voûtes souterraines, qui abritent aujourd’hui les caves de vieillissement. En 1957, Enrico Martini di Cigala a hérité de la propriété, avant de la transmettre à son tour en 1992 à ses enfants, actuels dirigeants. Ce domaine impressionnant englobe 160 hectares (certifiés en agriculture biologique depuis 2009) et se distingue par un microclimat dont l’amplitude thermique importante entre le jour et la nuit favorise la maturation progressive des raisins. Le domaine élabore deux Chianti Classico de même que des IGT, dont Percarlo, un 100% sangiovese issu de ses meilleures vignes au rendement le plus faible.