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La Ricolma 2018 150cl

IGT | Toscane | Italie
Épuisé

Tous les millésimes

2018
Évaluations et Scores
99 Vinous
The 2018 La Ricolma is a wine of incredible finesse. To be sure, the 2018 doesn't quite haver the explosive depth or intensity of either the 2015 or 2016, but it makes up for that with its persistence and nuance. Dark cherry jam, licorice, spice, menthol and sage all meld together effortlessly as the 2018 starts to open up with a bit of aeration. The 2018 spent 22 months in French oak, about 35% new.
97 Robert Parker
The San Giusto a Rentennano 2018 La Ricolma is an absolute stunner. This iconic expression of Merlot opens to rich and velvety concentration with lots of black intensity. Italians might call it "una bomba," or a veritable bomb of fruity bounty and beauty. The organic grapes are fermented in steel over 18 days and aged in French barrique for up to 22 months. This rather straightforward winemaking methodology results in profound fruit purity and persistence. The tannins are still tight and grippy, and this is a more controversial point that I discovered across many of the wines I tasted from 2018. You'll need to give this wine more time to evolve and soften. Production is 5,994 bottles, 315 magnums and 33 double magnums.
Producteur
Fattoria San Giusto
Installé dans la partie la plus au sud de l’aire du Chianti Classico, San Giusto a Rentennano était à l’origine un monastère médiéval habité par des sœurs cisterciennes ; et s’appelait alors San Giusto alle Monache (« des sœurs »). La partie la plus ancienne a été érigée au début du 13ème siècle et certaines parties des anciennes fortifications sont toujours intactes, notamment les remparts à créneaux, les barbacanes immenses et les voûtes souterraines, qui abritent aujourd’hui les caves de vieillissement. En 1957, Enrico Martini di Cigala a hérité de la propriété, avant de la transmettre à son tour en 1992 à ses enfants, actuels dirigeants. Ce domaine impressionnant englobe 160 hectares (certifiés en agriculture biologique depuis 2009) et se distingue par un microclimat dont l’amplitude thermique importante entre le jour et la nuit favorise la maturation progressive des raisins. Le domaine élabore deux Chianti Classico de même que des IGT, dont Percarlo, un 100% sangiovese issu de ses meilleures vignes au rendement le plus faible.