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Flor de Pingus 2018 75cl

DO | Ribera del Duero | Castilla y León | Espagne
Épuisé
Évaluations et Scores
94 Robert Parker
Like the rest of the wines, I tasted the bottled 2018 Flor de Pingus—which I tasted unbottled last year—next to the 2019 that will be bottled in June 2021, and it was great to see how the wines reflected the character of the two vintages. All of the estate vineyards are certified organic, and this is pure Tinta del País, the local strain of Tempranillo, from 40 hectares in five different locations (parajes) of the village of La Horra where the Pingus vineyards are also located. It fermented with natural yeasts and also natural malolactic and matured for 18 months in French oak barrels, 25% new. The day I tasted it, the wine was oakier than normal, but the amount of new oak is not higher than normal. The palate showed much better, with very fine and polished tannins. There is freshness, even red fruit and good balance. The oak should integrate with a little more time in bottle. 120,000 bottles produced. It was bottled in July 2020.<br/>I tasted the bottled 2018s from Dominio de Pingus and also the unbottled 2019s, as the wines are sold as "futures," or "en primeur," through their importers and then, in most cases, offered by the importers to their final customers. 2018 is a stellar vintage with an amazing Pingus and the best PSI to date. 2019 was warmer, but the wines have an unusual combination of ripeness and elegance that Sisseck told me he's never seen before. Some of the 2019s might end up being better than the 2018 counterparts. Today, the 2019 Flor de Pingus is showing exceptionally well.<br/>
Producteur
Dominio de Pingus
Malgré sa création relativement récente en 1995, Dominio de Pingus bénéficie déjà d’une grande expérience, lui permettant d’attirer de nombreux adeptes et de se hisser au rang de domaine culte à Ribera del Duero. Son propriétaire, Peter Sisseck, s’était déjà fait un nom en tant qu’œnologue de l’Hacienda Monasterio, avant de se porter acquéreur de plusieurs parcelles de vieilles vignes de tinto fino (tempranillo). Lorsqu’il s’occupe de ses propres vignes, Sisseck adopte une approche résolument moderne, basée sur la fermentation malolactique en barrique pour créer des vins souples à la texture veloutée. Ses efforts ont été largement fructueux, comme en témoignent les saveurs pures et intenses de fruits noirs, épicées même, caractérisant ses plus grands vins. Son ambition originale, à savoir produire « un vin espagnol identitaire exprimant son terroir… un vin de garage », s’est concrétisée, sa production étant aujourd’hui mondialement réputée. Son fleuron, Pingus, un 100% tempranillo produit en quantités extrêmement confidentielles, fait régulièrement parler de lui et bon an mal an, se classe parmi les meilleurs vins de l’appellation. Le domaine, primé à de nombreuses reprises, propose également des cuvées plus accessibles, Flor de Pingus et PSI. Ce dernier est issu d’un assemblage à dominante tempranillo et garnacha, ce qui donne un vin frais sur le fruit, à l’approche agréable.