Close
Rechercher
Filters

Clos de la Roche 1993 75cl

AOC Grand Cru | Côte de Nuits | Bourgogne | France
Épuisé
Évaluations et Scores
99 Robert Parker
Ponsot's Clos de la Roche Vieilles Vignes may turn out to be a perfect wine. It requires 6-7 years of cellaring and will last for 25-35 years, rare indeed for modern day red Burgundy. It possesses an extract level rarely seen today in Burgundy. It is awesome, compelling, profound, and da da da da da.... Words simply do not do this wine justice. Take the 1990, build on the concentration level, and what you have is the 1993. Perhaps it is not economically viable to make wines from such low yields, but this is what great wine-making is all about. It is a shame so few people will ever have the opportunity to taste it. While I am a great believer that low yielding, highly concentrated Pinot Noir deserves plenty of toasty new oak, there is not one new oak barrel to be found in Ponsot's cellar. The average age of the barrels is between 30-60 years, thus proving that there is at least one exception to the rule that the greatest red Burgundies are kept in new oak casks! Note: Ponsot also makes and bottles wines for the Domaine des Chezeaux. The good news is that Ponsot's 1993s are spectacular wines, as stunning as his prodigious 1990s. The bad news is that his yields were minuscule, with the average for all his vineyards approximately 20 hectoliters per hectare, or just over one ton per acre. For some of the grand crus, yields were so tiny that the number of cases that will make it to America is preposterously low. For example, yields for the Clos St.-Denis vineyard were 8 hectoliters per hectare, for Clos de la Roche, 18 hectoliters per hectare, and for Griotte-Chambertin, 23 hectoliters per hectare. Laurent Ponsot stated that only 48 bottles of Chambertin were allocated to America, 24 bottles of Clos St.-Denis (only 400 bottles were produced), and less than 30 cases of Clos de la Roche Vieilles Vignes. It is not that the United States is getting screwed in the allocation system, but just that so little wine was produced. My reviews are, therefore, largely of academic interest. Importer: Vineyard Brands, Chester, VT; tel. (802) 875-2139
Producteur
Domaine Ponsot
L'une des propriétés les plus iconoclastes de la Bourgogne, le Domaine Ponsot a été dirigé pendant près de 20 ans par l’éloquent Laurent Ponsot, aussi débonnaire que libre-penseur. L’exploitation a été créée en 1872 par son grand-oncle William Ponsot, originaire de Saint Romain. Fait rare à l'époque, une partie des vins a d’emblée été mise en bouteille à la propriété, mais seulement pour la consommation personnelle de la famille ou pour ses restaurants (elle possédait une franchise de bistrots de gare dans le Nord de l'Italie). Laurent a toujours été un puriste en matière de vinification, mais il était avare d’explications concernant sa méthodologie précise. Peut-être il souhaitait en garder un peu le secret. A moins qu’il ne préférait laisser le vin parler de lui-même, évitant ainsi une analyse au point par point des techniques de vinification. Autrement dit, « le tout est plus grand que la somme des parties ». En règle générale, Laurent préférait que le fruit s’exprime tout seul. Depuis 2005, le succès est véritablement au rendez-vous et à chaque millésime les vins font mouche. En 2017, Laurent Ponsot a cessé ses activités au Domaine et la direction de l’entreprise est restée à sa sœur Rose-Marie Ponsot, aidée par Alexandre Abel.